Gekroonde Suikerbiet wint Café Top 100 2017

Gekroonde Suikerbiet wint Café Top 100 2017
Robbert Roggeband, eigenaar van De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee. (Foto's: Michel Zoeter)

De Gekroonde Suikerbiet is de nieuwe nummer 1 van de Café Top 100. Robbert Roggeband en zijn team zijn maandagavond 6 november gehuldigd als het beste café van het jaar. De jury roemt de Zeeuwse onderneming om haar veelzijdigheid en de vele ontwikkelingen in de afgelopen jaren.

De Gekroonde Suikerbiet heeft na twaalf jaar meedoen dat eindelijk de nummer 1 positie te pakken. Sinds 2005 is het café uit Zierikzee al een vaste gast in de lijst. Twee jaar geleden werd nog een vierde plek behaald. In 2014 stonden ondernemer Robbert Roggeband en zijn team zelfs op plek 3.

Gekroonde Suikerbiet: een modern bruincafé

Maar nu is daar dus de felbegeerde 1e plek voor de Zeeuwse onderneming. In drie verschillende rondes werd De Gekroonde Suikerbiet bezocht en beoordeeld. De jury roemt met name 'het complete plaatje dat gasten voorgeschoteld krijgen. ‘De Biet is veelzijdig; maar alles wat ze hier doen, gebeurt buitengewoon goed. Robbert Roggeband heeft een schoolvoorbeeld van een café.'

Caféfunctie behouden

En met name die café-functie wordt geroemd. Eigenaar Robbert Roggeband zag tijdig in dat eten een steeds belangrijkere rol in zou gaan nemen. Sinds de grote verbouwing van 'De Biet' is er steeds meer ruimte gemaakt om eters tegemoet te komen. De Zeeuwse ondernemer is daarbij voorzichtig te werk gegaan. De caféfunctie is zorgvuldig geconserveerd.

Team zorgt voor topzaak

Grofweg gezegd is de zaak in te delen in drie stukken van ieder zo’n 40 vierkante meter. Het Kolenschuurtje (als je binnenkomt links), vernoemd naar de vroegere functie, de zaal en De Biet, rechts bij De Gekroonde Suikerbietbinnenkomst. Daarnaast is er tegenwoordig ook nog een terras, voor de deur, aan het water, met zo’n 60 plekken en -voor de frissere momenten- vier heaters.

Inmiddels werken er 5 vaste fulltimers bij De Biet, 2 koks en drie barmannen. Naast deze krachten ook nog 20 fultimers. Samen met de eigenaar maken zij De Gekroonde Suikerbiet tot de topzaak die het is.

Bekijk hier de complete ranglijst Café Top 100 2017 inclusief de juryrapporten...