KHN: Ondernemers gedupeerd door uitblijven verbod pariteitsclausule

KHN: Ondernemers gedupeerd door uitblijven verbod pariteitsclausule

Staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken en Klimaat heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat zij niet van plan is een verbod op de zogenaamde pariteitsclausule in te voeren. Volgens de staatssecretaris geeft het onderzoek dat zij heeft laten uitvoeren door SEO daar onvoldoende aanleiding voor. Een onbegrijpelijke en schadelijke beslissing, volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Door de pariteitsclausule mogen ondernemers die actief zijn op platforms als Booking.com en Thuisbezorgd geen lagere prijs aanbieden via de eigen website. De prijzen op de platforms zijn hierdoor dus leidend.

De staatssecretaris laat met haar besluit niets te doen niet alleen een grote groep horecaondernemers in de kou staan, maar ook consumenten worden gedupeerd, betoogt KHN. ‘Zij kunnen niet profiteren van goedkopere prijzen op de eigen website van de horecaondernemer.’

Keizer kiest voor internationale platforms

‘Staatssecretaris Keijzer lijkt hiermee dus niet te kiezen voor Nederlandse ondernemers en consumenten, maar enkel voor de grote internationale platforms.’ KHN roept de Tweede Kamer op het er niet bij te laten zitten en de staatssecretaris te bewegen om haar besluit te herzien.

Forse groep ondernemers gedupeerd

Volgens het onderzoek van SEO voelt maar liefst 1 op de 4 horecaondernemers zich beperkt in haar ondernemersvrijheid om zelf haar prijzen te bepalen. Dit is een grote groep ondernemers. Volgens KHN is deze groep ondernemers groeiende. ‘Het gaat hier niet alleen om grote maar veelal ook om juist kleine mkb-bedrijven die kleur geven aan de Nederlandse economie. Die moeten opboksen tegen grote, internationaal opererende platformen die steeds machtiger worden.’

Op de thuisbezorgmarkt in Nederland is er eigenlijk nog maar één echt landelijk opererende speler actief (Thuisbezorgd.nl), op de hotelboekingsmarkt zijn dat er nog maar twee (Booking.com en Expedia). Horecaondernemers kunnen daardoor vaak niet meer om deze platforms heen.

Consument gedupeerd

Maar ook de gast wordt geraakt door de disbalans in de machtsverhouding tussen ondernemer en platform. Voorzitter KHN, Robèr Willemsen: 'Volgens het onderzoek maken gasten graag gebruik van kortingsacties. Maar door de pariteitsclausule mogen horecaondernemers geen lagere prijs aanbieden aan gasten die via de eigen website van de ondernemer bestellen. Dit is natuurlijk waanzin. Het gebruik van de eigen website is voor de ondernemer veel goedkoper dan een boeking via een platform. Het is dus bizar dat deze gasten geen lagere prijs mag worden aangeboden.’

Goede voorbeelden uit het buitenland niet gevolgd

Andere landen hebben al wel een verbod ingevoerd op de pariteitsclausule in de hotelmarkt. Een dergelijk verbod bestaat al in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en België. In Duitsland en Zweden lopen er verschillende gerechtelijke procedures. ‘Mona Keijzer wil deze goede voorbeelden dus niet volgen’, constateert KHN.

Oproep aan Tweede Kamer: repareer deze fout in de wet

KHN roept de Tweede Kamer op om dit onderwerp na de zomer zo snel mogelijk te bespreken. Om de toenemende digitalisering van de Nederlandse economie in goede banen te leiden is het noodzakelijk de wetgeving te moderniseren. Een verbod op de pariteitsclausule is onmisbaar voor een goede marktwerking in de horecaplatformmarkt. Dat is niet alleen belangrijk voor horecaondernemers maar uiteindelijk ook voor consumenten.

In 2017 riep KHN de Tweede Kamer al eens op iets te doen aan de pariteitsclausule. Toen werd met een pizza waar een punt uit miste het effect voor ondernemers gesymboliseerd.


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.