RVS in de horeca-keuken: wat moet je weten?

RVS in de horeca-keuken: wat moet je weten?

Roestvrijstaal meubilair is veel terug te vinden in de horeca. En niet voor niets. Want dit is sterk, duurzaam, en eenvoudig schoon te houden. In dit artikel gaan we in op het materiaal, de (maatwerk-)producten en hoe het wordt geproduceerd voor de horeca.

Om te beginnen is ‘roestvrijstaal’ een ingeburgerde term maar fabrikanten spreken liever van ‘roestvaststaal’. Dit omdat de producten niet helemaal roestvrij zijn. Chloor en zuur kan bijvoorbeeld RVS toch aantasten waardoor het kan gaan roesten. Vermijd deze middelen dus in de buurt van RVS!

Daarnaast zijn vocht en weersomstandigheden in de buurt van de kust (zout) ook niet optimaal voor RVS. RVS is heel breed verkrijgbaar in allerlei vormen voor verschillende doeleinden en sectoren.

Welke RVS-materialen zijn er?

De aisi-standaard staat voor ‘American Iron and Steel Institute’. Hieronder gaan we verder in op de diverse materialen die binnen de horecamarkt worden geleverd:

 • Aisi 430 - meest betaalbare
  RVS aisi 430, ook wel RVS 18/0 genoemd, is een veel voorkomende samenstelling van RVS binnen de horeca. Het bestaat onder meer uit 18% chroom en 0% nikkel. Dit is de meest betaalbare samenstelling van RVS en leent zich uitstekend voor gebruik binnen de horeca. Een tip om te weten te komen of u aisi 430 heeft: deze vorm van RVS is magnetisch.
 • Aisi 304 - beter corrosiebestendig
  De aisi 304 is circa 15% duurder dan aisi 430. Deze bestaat onder meer uit een samenstelling van 18% chroom en 8% tot 12% nikkel. Door deze samenstelling is deze RVS nog een stukje beter corrosiebestendig. Hoe weet u of het om Aisi 304 gaat? Dit materiaal is niet magnetisch.
 • Aisi 316 - voor aan het strand
  Een ander soort RVS voor de horeca is de aisi 316. Dit komt minder voor dan de voorgaande en bestaat uit 18% chroom en 10% tot 14% nikkel. Dit RVS wordt veelal ingezet voor meubilair dat buiten staat en voornamelijk aan het strand. Want aisi 316 is beter bestendig tegen chloride, zuren en andere aantastingen uit de natuur die zich vooral aan de kust voordoen zoals zeewater. Aisi 304 is ook niet magnetisch.

Populaire RVS meubelen in de horeca

Veelal worden RVS-meubelen gemaakt met vierkante kokers van 40x40 mm en RVS-plaatmateriaal van 0,8 mm of 1 mm dikte. De volgende producten komen het meest voor:

 • RVS-werktafels
  Werktafel zijn uitermate geschikt om horeca apparatuur en keukenbenodigdheden op te plaatsen. Van bakplaat of tosti apparaat, tot snijplank en beslagkom. Werktafels hebben vaak een lengte van 80 cm tot 200 cm, een diepte van 60 of 70 cm, en optioneel een onderbladen en/of spatrand. Kies de werktafel die bij uw behoeften past.
 • RVS-spoeltafels
  Voor het wassen van handen en producten en als aan-en afvoertafels van vaatwassers. De RVS-spoeltafel is niet weg te denken uit de horeca. Vooral bij spoeltafels, omdat hierbij veel contact is met water, wordt er gebruik gemaakt van aisi 304 en niet aisi 430. Een spoeltafelblad wordt voorzien van een waterkering zodat water niet van de tafel loopt.
 • RVS-afzuigkappen
  Afzuigkappen worden vrijwel altijd van RVS gemaakt. Kies een formaat afzuigkap dat minimaal 10 cm aan alle kanten groter is dan het fornuis of andere kookgerei dat onder de afzuigkap staat. En beperk u bij het vinden van de juist afzuigkap niet enkel tot voorraad producten, RVS-afzuigkappen zijn namelijk ook uitstekend op maat te maken. Ideaal wanneer er sprake is van een unieke situatie of ruimte gebrek.
 • RVS-serveerwagens, trolleys, kasten en planken
  Voor het opbergen en vervoeren van keukenmateriaal leent RVS meubilair zich ook uitstekend. Het is sterk en dus duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Ook deze serveerwagens, trolleys, kasten en planken zijn uitstekend op maat te maken. Iedere situatie is immers uniek.

Hoe worden RVS-meubelen gemaakt?

De productie van RVS (maatwerk) begint altijd bij het ontwerp. Vanuit een plaat RVS wordt een ontwerp gemaakt dat aansluit bij uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld een kast, een tafelblad, of een spoelblad?

Als het ontwerp is bepaald wordt er vanuit een RVS-plaat tot op de millimeter nauwkeurig een ‘uitslag’ gesneden. De uitslag is de start. Dit is namelijk hoe het product eruit ziet als hij nog niet gevouwen is. Vergelijkbaar met een Origami papiertje. Nadat de uitslag is gesneden, wordt het product gevouwen.

De hoeken en de hoogte van onderdelen die komen samen. Na het vouwen wordt het product tot 1 geheel gelast. Het lassen bestaat uit: lassen, slijpen en poetsen. Vervolgens worden andere onderdelen zoals poten of spoelbakken ook nog in het product gelast om uiteindelijk tot het eindresultaat te komen.

HorecaRama uit Rotterdam is leverancier van RVS -producten voor de horeca. Hier kunt u terecht voor aanschaf van voorraad artikelen, voor maatwerk en voor advies! Wij helpen u graag vrijblijvend verder.

Dit artikel is gesponsord door HorecaRama / Zie ook partnerdossier. 

Bekijk deze collectie

Keuken inrichten

Van het kiezen van de juiste apparatuur tot slimme energiebesparingstips en effectief keukenmanagement; in deze collectie staat alles wat je nodig hebt voor een goed geoliede keukenoperatie. Neem een kijkje in de keukens van andere horecaondernemers en laat je inspireren door hun aanpak.