Horeca-interieur: van beurs naar collectie

Horeca-interieur: van beurs naar collectie

De interieurbeurzen in Keulen, Frankfurt, Stockholm, Milaan en Parijs zijn ieder jaar weer een inspiratieparadijs voor de branche en vormen de bakermat vanuit waar de nieuwste trends op het gebied van (hospitality) interieur voortvloeien. We hebben ons laten inspireren en er alvast een paar voor je op een rijtje gezet.

Het spotten van interieurtrends voor de horeca is even verleidelijk als gevaarlijk; ze staan erom bekend dat ze niet zo makkelijk te kaderen zijn. Daarnaast staan trends soms haaks op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan effen stoffen tegenover bonte botanische prints en organische vormen die de strijd aangaan met grafische patronen. Ook Satelliet Meubelen heeft zich voor hun nieuwe collectie laten inspireren door de beurzen en presenteerde onlangs hun 2020 collectie waarin de onderstaande trends duidelijk te herkennen zijn.

Raak me aan

Stof-leer combinaties op fauteuils bij De Huyskamer in Gilze.

Stoffen zijn nog steeds het meest gezien. Opvallend is vooral de hoeveelheid met een hoog aaibaarheidsgehalte. De manier van stofferen en de afwerking ervan kan een meubel een totaal nieuwe identiteit geven. Zo worden er bijvoorbeeld combinaties van stof en leer aangegaan en vallen gestikte naden dit seizoen extra op. Deze geven een luxueuze en speelse afwerking aan het meubilair.

De effen velours stoffen blijven populair en printjes lopen van kleine grafische repeterende patronen uit naar uitbundige florale prints.

Minimalistic

Less is more; laat weg wat overbodig is. Binnen deze trend worden de grenzen van minimalistische vormgeving opgezocht, soms zelfs tegen het randje van het toelaatbare. Het resultaat is in veel gevallen een ontwerp met een eerlijke en simpele constructie zonder verrassingen.

Van buiten naar binnen

De grenzen tussen binnen- en buitenmeubilair vervagen en dat zie je terug in het aanbod. Stoelen en banken die geschikt zijn voor buitengebruik, maar ook zeker goed indoor toe te passen zijn, kunnen in de juiste ambiance net iets extra’s geven.

Denk bijvoorbeeld aan de verschillende rotan modellen van Satelliet Meubelen die, wanneer binnen toegepast, een leuk urban jungle of warm en natuurlijk effect kunnen creëren. Dit zie je onder andere terug bij de pas geopende La Place op de Kalverstraat in Amsterdam.

Night at the opera

Haaks tegenover het minimalistische staat het royale en theatrale, en mag het allemaal weer wat luxueuzer en rijkelijker.

Smalle en praktische ontwerpen worden aangevuld met volumineuze en uitbundige exemplaren die uitnodigen tot een informele zit. Deze worden graag bijgestaan door poefen met een ludieke afwerking en bijpassende bijzettafeltjes die deze uitnodiging versterken.
Daarnaast is deze trend goed te herkennen aan accenten met medaillon, messing, marmer en goud.

Magical botanical

Toepassing botanische prints bij St. Maxime in Deventer.

De op flora en fauna geïnspireerde vormen en patronen zijn opvallend aanwezig in de vorm van kleurrijke printjes op stoelen, banken, vloer- en wandbekleding en hebben de potentie om als echte eyecatchers in het interieur te fungeren.

Naast deze excentrieke dessins valt op dat natuurlijke elementen over het algemeen in een steeds grotere mate terug te vinden zijn in interieurs. Denk bijvoorbeeld aan meer beplanting, organische vormen en natuurlijke materialen en kleuren. Het natuurlijk schoon is populair!

Rond en bol

Fontein in Rotterdam (Fotografie: Michèle van Vliet - ontwerp: OMNII Design).

Het lijkt wel een ode aan de vrouwelijke vormen! Organische, ronde en bolle stofferingen wisselen elkaar af op stoelen, banken en poefen, maar ook tafels en krukken worden vriendelijk gekenmerkt met asymmetrische, ovale en afgeronde vormen.

Een leuke toevoeging hieraan is dat het frame bij veel van deze modellen een prominentere rol in het ontwerp krijgt, op een manier waarbij het frame deze vormen lijken te omarmen in plaats van enkel te dragen.

Dit artikel is gesponsord door Satelliet.