Jan Smink derde bij kookwedstrijd Prix Taittinger

Jan Smink derde bij kookwedstrijd Prix Taittinger

Chef Jan Smink is als derde geëindigd bij de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven chefs en maakte indruk op de jury met zijn coquillegerecht.

Winnaar van Le Taittinger Prix Culinaire werd het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk eindigde als tweede.

Jan Smink (31), die eerder meermalen voor Nederland uitkwam voor de kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als een van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld.

Jan Smink Prix Taittinger

Het gerecht bestond uit diverse bereidingen met coquille, waaronder een rouleau van coquille, paddenstoel, merg, truffel, hazelnoot en ponzu en een side dish met coquille en aardpeer. Als saus maakte Smink een beurre blanc. Naast de smaak roemde de jury de vele technieken die hij toepaste.

'Pithivier? Nooit van gehoord'

Het tweede gerecht dat de koks binnen de vier uur moesten maken werd pas de avond tevoren bekend. Het bleek de Franse klassieker pithivier te zijn, een dichte taart van bladerdeeg, die Jan vulde met groente.

Jan Smink: ‘Ik had er nog nooit van gehoord en ben vanaf maandagavond tot diep in de nacht bezig geweest om te bedenken hoe ik hem zou uitvoeren. Uiteindelijk was de taart, samen met het coquillegerecht goed voor een podiumplaats, iets waar ik supertrots op ben.’

jan smink prix taittinger
Jan Smink met de nummer en en twee in Parijs.

Jonge koks

Jan Smink streed tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben. Met zijn derde plaats wint hij, naast Taittinger champagne, een geldbedrag van 2500 euro.

Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen.

Jan Smink

In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken op het bord door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meermalen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or.

Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.