nieuws

Jonnie en Therese Boer openen restaurant Jan Smink

Restaurant 4042

Restaurant Smink in Wolvega is geopend door Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle. Kersverse ondernemer Jan Smink werkte jaren voor het drie-sterrenpaar. Ook als ondernemer blijft hij op projectbasis actief voor De Librije. Smink hanteert voor zijn eigen zaak variabele openingsdagen en gaat werken met een vast menu, van één tot acht gangen.

Jonnie en Therese Boer openen restaurant Jan Smink
(meer foto's onder het bericht)

Het restaurant van Jan Smink telt 40 couverts en ligt in het centrum van Wolvega, in een voormalig bankgebouw. De kaart bestaat uit één menu van vier tot acht gangen; een viergangenmenu kost vijftig euro. Het restaurant heeft geen vaste openingsdagen, via de website kan via de reserveringstool van TheNextTable gereserveerd worden op de opengestelde dagen. Gasten die bellen wanneer het restaurant niet geopend is, krijgen een digitale assistent aan de lijn. ‘Wanneer gasten naar het restaurant bellen krijgen zij de digitale assistent aan de telefoon. Het voordeel is dat de digitale assistent direct opneemt. Dit in vergelijking met de gemiddeld 42 seconden wachttijd op een medewerker.’

In zijn restaurant – het enige ter wereld waar met twee 3D-voedselprinters wordt gewerkt – kookt Jan Smink met Friese producten. Zijn rechterhand in de keuken is Mark Terpstra.

Smink: ‘Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid en laat mijn liefde voor Friesland spreken op het bord. De gast ziet het keukenteam aan het werk in de open keuken en we bereiden een deel van de gerechten in het restaurant.’

Jonnie en Therese Boer

Het nieuwe restaurant van Jan Smink in Wolvega is op 20 september 2018 geopend door Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant de Librije. Jonnie en Therese Boer arriveerden samen met Jan Smink op een old timer tractor, waarna zij restaurant Smink openden.

‘Jan is een kok die altijd voor je klaarstaat, enthousiast is en veel vakmanschap heeft. Dat zullen de gasten hier in zijn restaurant ook ervaren. De keuken waarmee hij zijn Friese afkomst laat zien, het interieur, het is echt prachtig en iets waar hij trots op mag zijn. We wensen Jan heel veel succes, aldus de voormalige werkgevers over Smink.

Leestip

Leestip

Inrichting

De inrichting heeft een internationale stijl met veel natuurlijke elementen. Als contrast met de stenen muur zijn de stoelen bekleed met zachte stoffen in de kleuren antraciet en groen. Eyecatchers zijn de koperkleurige hanglampen, de lange in delen te splitsen boomtafel en de wandkast met de halfopen houten deuren. Eetbare planten en kruiden vormen organische decoratie.

Eten uit de 3D printer

Gasten in het restaurant hebben zicht op de twee 3D-voedselprinters van byFlow. Hierop worden gedurende het service onderdelen van gerechten geprint. ‘Met mijn eigen 3D-ontwerpen kan ik de gast verrassen met onderscheidende presentaties. Als productontwikkelaar bij Verstegen Spices & Sauces beschik ik over de nieuwste smaken die ik kan toevoegen aan de gerecht onderdelen die ik met de printer maak. Ik ben er trots op dat ik het eerste en momenteel enige restaurant in de wereld ben dat actief gebruik maakt van meerdere 3D-voedselprinters.’

Lauswolt en De Librije

Chef en ondernemer Jan Smink werkte eerder onder meer als souschef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen, waaraan hij ook na de opening van zijn restaurant op projectbasis verbonden blijft.

Jan Smink

Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam diverse malen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. Sinds 2017 is hij coach van het Nederlandse Bocuse d’Or-team.

Daarnaast is Smink verbonden aan het ROC Friese Poort Sneek waar hij docent is van de Talentklas. Dit werk doet hij sinds 2014.


>> Tips voor 3d voedselprinten in de horeca

>> Smink opent eigen restaurant

>> Niets meer missen van Misset Horeca?!

Beeld: Kyonne Leyser

Reageer op dit artikel