Jessica van Driest zit nog net niet met de handen in het haar, maar al te veel nadenken over de toekomst en de gevolgen die het voor haar cateringbedrijf kan hebben, durft ze ook niet. ‘Op dit moment, dus tot eind maart, ben ik al voor €4000,- aan opdrachten misgelopen. En tel je daar de maanden april en mei bij dan is er al voor zeker €10.000,- aan opdrachten gecanceld.’
Geen grote buffer
De gemiddelde maandomzet van haar Jess Catering schommelt ieder voorjaar tussen de €5000 en €8000. ‘Ik heb geen al te grote buffer, dus het moet niet te lang duren’, zegt ze. ‘Weet je wat het verschil is tussen de horeca en catering op dit moment? De horeca kan ervan uitgaan dat het ergens richting de zomer wel weer open mag. En dan gaat iedereen er ook weer massaal op uit. Feestje vieren, drankje drinken, tenminste dat denk ik. En de omzet komt dan wel weer binnen. Wij cateraars moeten afwachten wanneer bedrijven weer opdrachten gaan uitzetten. De zomer is traditioneel een slappe tijd voor ons, dus dan is het al snel september voordat je de eerste klussen hebt en er dus weer omzet binnen komt.’
Streep door opdrachten
En het ging allemaal crescendo. Tot Rutte’s vermaledijde onheilstijding begin maart. Negen jaar geleden begon ze haar eigen cateringbedrijf, Jess Catering in Amsterdam. ‘Een passie voor eten en het graag zorgen voor mensen’, motiveert ze die stap. Al snel heeft ze een paar vaste opdrachtgevers, met name in de modewereld. Lunches tijdens modeshows, de hapjes bij een winkelopening. Naarmate haar bekendheid groter wordt, neemt de omvang van de klussen toe. ‘Vorige week zou ik nog een diner verzorgen voor 100 man, en een klus doen voor het UWV. Vijf opdrachten in totaal, allemaal een streep erdoor.’ Hetzelfde geldt voor Modefabriek. Een groot mode-event dat begin juli in de RAI zou plaatsvinden. Ze zou er de catering voor haar rekening nemen, maar het gaat niet door.

Tuin van Bret, stukje 'Toscane'
Sinds 2017 heeft ze een eigen locatie tot haar beschikking in De Tuin van Bret. Een braakliggend stuk grond naast het Amsterdamse Sloterdijkstation. Hier wordt op dat moment een wijngaard aangelegd. Haar keuken bevindt zich in een knalrode zeecontainer die hier ook is neergezet. De wijngaard is inmiddels een belangrijke ‘event’ plek voor haar. Op mooie dagen kookt ze er voor groepen die iets te vieren hebben. Het contrast is opvallend. Tussen het beton van de hoge kantoren en de drukte van het station wanen de gasten zich hier, aan lange versierde tafels, in de heuvels van Toscane. ‘Ja, hier kook ik. Voorlopig hoef ik gelukkig maar de helft van de huur te betalen, dus dat is wel fijn.’
Gaan bezorgen?
Tot nu toe doet ze alles in haar eentje. Is er hulp nodig dan huurt ze die in. Maar uitgerekend begin dit jaar had ze zich voorgenomen er een klap op te geven en iemand in dienst te nemen. Om zo meer en grotere klussen aan te kunnen nemen. ‘Dat doe ik nu maar even niet.’
Wat gaat ze doen de komende tijd? ‘Tja, dat is een goede vraag. Het idee om maaltijden te gaan bezorgen, blijft wel in mijn hoofd zitten. Maar op dit moment kan ik de energie daarvoor nog niet echt vinden. Vanuit een restaurant is dat denk ik makkelijker op te zetten. Ik zou heel veel moeten omgooien. Alleen al mijn keuken. Die is 15 meter lang en maar 2,5 meter breed. Je kunt daar bijna niet met meerdere mensen terecht en dus de anderhalve meter afstand bewaren. Dus zou ik het sowieso in mijn eentje moeten doen. En hoe regel je dan het bezorgen?’
Ruimte voor nieuwe ideeën
Van een bevriende cateraar krijgt ze af en toe wel tips om deze tijd goed door te komen, maar veel is vooralsnog onduidelijk. ‘Kan ik aanspraak maken op bijstand? Heb ik als bedrijf ook recht op die gift van €4000? Een lichtpuntje ziet ze ook. De lege agenda geeft ruimte om nieuwe ideeën uit te voeren. ‘Ik wil al langer mijn eigen groentjes en kruidjes gaan verbouwen. Dat is waar de Tuin van Bret ook voor staat. Het is bovendien de tijd om te zaaien, dus ik denk dat ik dat ga doen. Het is een goede manier om na te denken en de zorgen even te vergeten, lekker wroeten in de aarde.’
Nu cateraars massaal opzoek zijn naar nieuwe manieren om omzet te genereren kan Trustoo een uitkomst zijn. Wij schreven hier al eerder een artikel over.