Koffieoogst Brazilië loopt gevaar vanwege coronavirus

Koffieoogst Brazilië loopt gevaar vanwege coronavirus

De koffieoogst 2020 in Brazilië dreigt veel minder op te leveren dan normaal vanwege het nieuwe coronavirus omdat Braziliaanse boeren door de pandemie seizoenskrachten tekortkomen. Brazilië is veruit de grootste koffieproducent ter wereld, goed voor bijna 40 procent van alle koffie wereldwijd.

De koffieoogst gaat in Brazilië eind april, begin mei van start. Alleen kunnen Braziliaanse seizoensarbeiders, vanwege strikte controles bij staats- en gemeentegrenzen, de koffieplantages niet bereiken. Daarnaast hebben de boeren van 's werelds grootste producent van koffiebonen voor de koffieoogst 2020 geen geschikte woonplaatsen voor de arbeiders in tijden van pandemie. De werkers wonen vaak met z'n vieren in een hut naast een plantage, wat vanwege het besmettingsgevaar niet meer verantwoord is.

Volgens analisten bij Rabobank vormt het gebrek aan seizoensarbeiders een groot risico. Koffiebessen kunnen snel gaan rotten, waardoor hun kwaliteit aangetast wordt. Alleen al vertragingen in het plukken van de koffiebessen kunnen voor een flinke aanbodschok zorgen.

Koffie duurder

Daardoor kan koffie fors duurder worden. De prijs voor arabicabonen liep in de afgelopen paar weken al met ruim tien procent op.

Brazilië produceerde in 2019 zo’n 40 miljoen zakken van 60 kilo arabicabonen en 18 miljoen zakken robustabonen. Dat totaal van 58 miljoen zakken was al flink lager dan 2018, toen bijna 65 miljoen zakken werden geproduceerd. Zo'n twee derde van de oogst is bedoeld voor export.

Brazilië is veruit de grootse koffieproducent ter wereld. Met – in 2018 – 65 miljoen zakken is het land goed voor bijna 40 procent van de wereldproductie. In 2018 lag de totale productie van koffiebonen wereldwijd op zo’n 172 miljoen zakken van 60 kilo.