'We gaan gewoon een uurtje eerder open'

'We gaan gewoon een uurtje eerder open'

'We gaan gewoon een uurtje eerder open', dat is de reactie van veel restaurants op het nieuws dat de horeca om 21:00 uur de laatste gasten binnen mag laten en om 22:00 uur de zaak moet sluiten.

'Wij denken dan vooral in wat er dan wel kan. Dus per direct gaat de keuken een uurtje eerder open. Reserveer dus vooral al gezellig om 17 uur', schrijft restaurant Lazuur op social media. Ook sterrestaurant De Loohoeve maakt kort na de persconferentie het volgende bekend aan haar gasten: 'Om aan deze voorschriften te voldoen, zonder concessies te doen aan de lengte en inhoud van uw ervaring, hebben we wijzigingen aangebracht in ons zit plan en aankomsttijden. Voorlopig serveren wij op zaterdag en zondag tijdens de lunch enkel het lunchmenu (2 of 3 gangen) of kunt u kiezen van de a la carte kaart. U kunt tot uiterlijk 15:00 lunchen. Voor het diner kunt u voorlopig vanaf 17:00 tot uiterlijk 21:45 bij ons terecht. De laatste tafel reservering is 19:00 en de laatste bon nemen wij uiterlijk 19:30 op.'

'Eerder open'

Jaimie van Heije Restaurant schrijft het volgende: 'Van 12:00 tot 22:00 wie niet weg is is gezien. We moeten helaas iets eerder dicht dan normaal maar, niet getreurd we beginnen gewoon iets eerder. Of je nou liever een late lunch pakt of lekker vroeg aan je diner begint! Het is allemaal mogelijk.' Ook Ron Blaauw van Ron Gastrobars meldt online: 'We beginnen gewoon iets eerder.'

Nieuwe maatregelen

Premier Mark Rutte zei maandagavond 28 september in de persconferentie over de horeca: 'Ook in deze sector moeten we helaas de regels aanscherpen. Niet omdat alle horecaondernemers er een potje van maken, verre van dat. In veruit de meeste zaken worden heel goed en nauwkeurig de protocollen gevolgd. Toch zien we het aantal clusters besmettingen in deze sector toenemen. Vaak gaat het dan ook nog meteen om grotere aantallen van 100 of meer mensen. En dan gaat het natuurlijk vaker om cafés dan om restaurants. Vanaf morgen geldt landelijk voor alle horeca: laatste inloop om 9 uur en sluiten om 10 uur. Gemiddeld genomen zal dat voor de restaurants minder ingrijpend zijn, terwijl we zo wel veel late en, laten we ook eerlijk zijn, alcoholische contactmomenten voorkomen. En dat is echt belangrijk in deze fase.'

Cafés

Voor grote restaurants is ook de nieuwe regel dat maximaal 30 gasten binnen mogen heel slecht nieuws. Het eten in shifts en reserveren voor tijdblokken zal weer haar comeback maken. Maar voor café-eigenaren is de nieuwe maatregel mogelijk nóg ingrijpender. ‘Hoe effectief is het om de laatste ronde in de kroeg te schrappen en nu zelfs landelijk de deuren van de horeca om 22:00 uur dicht te gooien?', reageert KHN die de maatregel 'de nekslag voor de horeca noemt'.  'En waarom wordt er niet ingegrepen in de privésituatie? Hier vinden nog steeds de meeste besmettingen plaats. De horeca houdt zich vanaf het begin aan strenge maatregelen en is een veilige plek. De horecabranche wil zeker meewerken aan het terugdringen van het coronavirus, maar onbegrip heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid.’

Steunpakket

KHN stelt dat de horeca opnieuw de dupe is. ‘Met het invoeren van deze maatregelen voor een op dit moment zeer kwetsbare horecabranche, kan het niet zo zijn dat in het derde steunpakket de financiële steun voor noodlijdende bedrijven wordt afgebouwd. Het derde steunpakket treedt op 1 oktober aanstaande in werking. Dit steunpakket loopt tot en met juni 2021 en kent een afbouw in steun.’

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.