Team Bocuse d'Or NL grijpt naast finaleplek

Team Bocuse d'Or NL grijpt naast finaleplek
Team Bocuse d'Or Nederland. V.l.n.r.: coach André van Doorn, coach Marco Poldervaart, chef Marco van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst. Fotocredits: Kyonne Leyser

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant 't Amsterdammertje*) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester* en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d'Or.

Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer SVH Meesterkok Marco Poldervaart, presenteerde team BocuseNL na 5 uur en 35 minuten een mooi resultaat: een gerecht van meerval en een vleesgerecht van kwartel gepresenteerd op de schaal.

De gerechten

Bocuse d’Or NL
Het vleesgerecht met kwartel. Fotocredits: Kyonne Leyser

Het gerecht met kwartel was herkenbaar uitgevoerd. De opdracht was om zeven kwartels te bereiden voor hun gerecht op de schaal. Ze moesten het volledige dier gebruiken, inclusief hart en lever. Het gevogelte moest begeleid worden door drie garnituren.

Het thema van de schaal was dan ook ‘kwartel’, waarbij deze gepresenteerd is ‘in zijn eigen nest’. De schaal was de omgeving van de kwartel. Op de schaal is de kwartel in delen gepresenteerd in zilveren nestjes. De jus voor het gerecht zat in speciaal gemaakte grote kwarteleieren.

Het visgerecht met meerval

Bocuse d’Or NL
Het visgerecht met meerval. Fotocredits: Kyonne Leyser

Voorafgaand aan de presentatieschaal moest het team het visgerecht presenteren. De meerval: een vis waar het team nog nooit mee had gewerkt. De commentatoren van de wedstrijd haalden dat ook aan in hun commentaar, maar waren zichtbaar en hoorbaar onder de indruk van de presentatie en smaken.

De presentatieschaal

Bocuse d’Or NL
De presentatieschaal met het vleesgerecht kwartel. Fotocredits: Kyonne Leyser

Team Bocuse d'Or Nederland eindigde op de 15de plaats. Zij deden dit jaar voor de eerste keer mee aan de meest prestigieuze kookwedstrijd van de wereld. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder jonge talentvolle koks.

Namens Nederland zat sterrenchef SVH Meesterkok André van Doorn in de Europese jury. Hij zou eigenlijk de coaching doen maar moest de plek innemen van de voorzitter SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, die niet aanwezig kon zijn door de aanscherpte coronamaatregelen.

De 10 landen in de wereldfinale

1 Noorwegen 6 Frankrijk
2 Denemarken 7 Estland
3 Zweden 8 Zwitserland
4 IJsland 9 Hongarije
5 Finland 10 Italië

Road to Tallinn

De road to Tallinn was een lange, omdat de wedstrijd twee keer is uitgesteld en de tweede opdracht (de meerval) ook steeds werd uitgesteld. Maar op geen enkel moment hebben de twee aan opgeven gedacht.

In september 2019 heeft Marco van der Wijngaard de Nederlandse finale tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam gewonnen, samen met commis Yentl van Gilst. Op dat moment werkten zij samen in de keuken van sterrerestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, onder leiding van André Gerrits. Yentl werkt nu bij sterrerestaurant De Burgemeester in Linschoten.

Marco en Yentl hebben de afgelopen maanden hard getraind in de keuken van restaurant ’t Amsterdammertje. Marco van der Wijngaard: 'We hebben er alles aan gedaan en ondanks de tegenslagen hebben we ons beste resultaat gekookt. Het is een enorme ervaring geweest om op dit podium te mogen koken in dit hele sterke deelnemersveld. Maar Yentl en ik balen er enorm van. Samen met het team moeten we evalueren waar we het hebben laten liggen.'

'We zijn enorm trots op het team. Ondanks de huidige omstandigheden hebben ze zich maximaal ingezet om voor een top 10 plaats te gaan', aldus coach Marco Poldervaart.

Bocuse d’Or Nederland

Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. De wedstrijd om de Bocuse d’Or is een wereldpodium voor chefs van grote klasse. De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst. De stichting zet haar kennis, ervaring, netwerk en financiële middelen in om haar doelen te realiseren.