KHN: kort geding toont onbegrip, gang naar rechter begrijpelijk

KHN: kort geding toont onbegrip, gang naar rechter begrijpelijk

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toont het kort geding van Haagse horeca-ondernemers over het kunnen openblijven van hun zaken het 'onbegrip in de sector'. KHN begrijpt verder de teleurstelling onder de ondernemers nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag besloot dat de horeca dicht moet blijven. Dat zegt de branchevereniging in een reactie.

De branchevereniging is inhoudelijk verder niet betrokken bij het kort geding. Wel benadrukt KHN dat een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor besmettingen in de horeca vanuit het kabinet ontbreekt. KHN noemt het 'begrijpelijk' dat ondernemers een gang naar de rechter hebben gezocht. Op social media wordt gereageerd door horecaondernemers dat zij vinden dat KHN daar ook had moeten staan. 'KHN maakt zelf telkens een afweging of een rechtszaak passend is en kans van slagen heeft. We kijken kritisch per gebeurtenis en periode of een rechtsgang bijdraagt aan onze belangenbehartiging, zoals we dat ook in de zomer hebben gedaan met het kort geding tegen de staat', zo reageert de branchevereniging.

KHN riep al eerder het kabinet op om de routekaart die het kabinet onlangs presenteerde aan te vullen met 'sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren'. 'Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn', aldus KHN. Samen met MKB-Nederland en VNO-NCW is de branchevereniging hierover in gesprek met het kabinet.

Kort geding

Meer dan zestig horecaondernemers sloten zich aan bij het kort geding van de Haagse bodega De Posthoorn om open te mogen blijven. Het kabinet besloot vorige week in een nieuw pakket maatregelen om het coronavirus terug te dringen dat restaurants, lunchrooms en cafés een maand de deuren moeten sluiten. Afhaal blijft wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers deze maatregel van tafel. Zij vrezen voor hun voortbestaan. De rechtbank Den Haag ging daar echter niet in mee en wees de vorderingen af. De toelichting op de uitspraak volgt over twee weken.

Horeca vangt grootste klappen

Advocaat Simon van Zijll sprak dinsdagmiddag namens ruim zestig eisers die geen andere mogelijkheid zagen dan via een kort geding hun zaak te redden. De sluiting werd door de verdediging disproportioneel, desastreus en in veel gevallen fataal genoemd. Veel ondernemers hebben al hun spaargeld moeten inzetten, of leningen moeten aanvragen na de eerste lockdown, zo vat hij samen. ‘Nu wéér is overgegaan tot volledige sluiting, wordt aanvaard dat dit een vloedgolf aan faillissementen tot gevolg gaat hebben.’ Steeds werd in lijn met de adviezen van het OMT de maatregelen ingevoerd. Dat is nu niet het geval, zo vervolgde hij. ‘Het OMT heeft nu geadviseerd om restaurants open te houden. De Staat heeft heeft het advies van het OMT in de wind geslagen, daarmee wordt de zorgvuldigheidsmaatregel geschonden. De horeca vangt wederom de grootste klappen.’