Luxemburg sluit horeca tot half december

Luxemburg sluit horeca tot half december

Cafés, restaurants, bioscopen en sportscholen in Luxemburg gaan vanaf donderdag tot 15 december dicht om de opmars van het coronavirus te stoppen. Winkels blijven open, maar klanten moeten wel een mondkapje dragen.

Premier Xavier Bettel kondigde de maatregelen maandag aan. Het parlement van het land met ruim 600.000 inwoners moet er woensdag nog wel mee instemmen. 'De situatie is niet catastrofaal maar we willen wat manoeuvreerruimte krijgen om normale zorg in het ziekenhuis op de middellange termijn te garanderen', aldus Bettel.

Voor Luxemburgers geldt al een uitgaansverbod tussen 23.00 en 6.00 uur. Huishoudens mogen maximaal vier gasten ontvangen. Luxemburg heeft per hoofd van de bevolking de meeste coronabesmettingen van alle EU-landen. Het zijn er gemiddeld 1279 per 100.000.

Lockdown Duitsland

Duitsland ging begin november voor een maand gedeeltelijk op slot om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De horeca moest dicht en er mogen maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar op bezoek. Scholen en winkels daarentegen konden openblijven. Inmiddels beginnen de restricties vruchten af te werpen, maar er is nog zeker geen sprake van een ommekeer. In de Duitse politiek gaan steeds meer stemmen op de coronabeperkingen tot kort voor Kerstmis te verlengen. Op de feestdagen zou tijdelijk weer meer bezoek mogelijk moeten zijn.

Frankrijk

Heel Frankrijk is sinds vrijdag 30 oktober in een lockdown. Cafés, restaurants, hotels en niet-essentiële winkels hebben de deuren gesloten. De maatregelen duren op z’n minst tot december.

Duitsland restaurants weer open

België

Hotels in België mogen de deuren openhouden, maar hotelbars, cafés en restaurants zijn er vooralsnog gesloten.

Nederland

In Nederland wordt voorzichtig gesproken over een heropening in december voor de horeca. 'Maar het is te vroeg om daar concreet iets te zeggen'.  Dit laat een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken weten aan Misset Horeca.

De woordvoerder kan berichten die eind vorige week naar buiten kwamen over een mogelijke heropening van restaurants half december niet bevestigen. ‘Valse hoop wekken, willen we niet. We zijn in gesprek met de sector. Maar heropening is van zo veel factoren afhankelijk dat ik nu niet een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ kan afgeven op de vraag of restaurants half december weer open kunnen.’