Helft van toegekende NOW-aanvragen van horeca

Ongeveer de helft van alle toegekende aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kwam van horeca- en cateringbedrijven. Het gaat om ruim 10.000 van de eerste 21.000 aanvragen die door uitkeringsinstantie UWV zijn goedgekeurd. Ook de commerciële dienstverlening en de detailhandel waren ruim vertegenwoordigd.

De cijfers van het UWV gaan over de eerste 22.100 aanvragen voor de derde NOW-regeling. Daarvan werden er 21.000 toegekend. De 10.174 horecabedrijven die zo’n tegemoetkoming in de kosten kregen, ontvingen bij elkaar €119 miljoen. Ruim 3000 commerciële dienstverleners kregen tezamen €43 miljoen.

Vervoerders en logistieke bedrijven waren met slechts 588 goedgekeurde aanvragen geen grote groep. Wel kregen zij haast €90 miljoen. Qua aantal werknemers (ruim 43.000) was dit wel de op een na grootste groep.

NOW-uitkeringen

De meeste toekenningen gaan naar ondernemingen met minder dan tien werknemers. Qua regio’s gingen de meeste NOW-uitkeringen naar Amsterdam.

Aanvragen voor NOW-3 kunnen tot en met zondag 13 december worden ingediend. Ook in dit derde steunpakket komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor steun. De NOW-regeling is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.

Afbouw maatregelen niet logisch

Het kabinet lijkt een streep te zetten door het langzaam afbouwen van de maatregelen. Het kabinet zou begin december een knoop doorhakken over de steunpakketten, maar de bewindslieden die erover gaan, hebben nog iets meer tijd nodig. Na de coronapersconferentie van 8 december komt vermoedelijk echt duidelijkheid. ‘We moeten wel zien wat er voor maatregelen nodig zijn’, zei minister Wiebes. ‘Dat virus is hardnekkiger dan wij hadden gehoopt. Dus we hebben wat meer tijd nodig.’ Toch ziet hij ook wel dat een afbouw van de maatregelen op het moment dat Nederland nog in een gedeeltelijke lockdown verkeert, niet logisch zou zijn.

Extra geld voor horeca

De coalitie gaat honderden miljoenen euro’s extra aan coronasteun uittrekken voor sectoren die hard geraakt zijn door de coronacrisis, zoals de horeca. Dat meldt de NOS op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen van de NOS betekent de extra coronasteun dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan eerder.

Nieuwste financiële steun

Horecaondernemers hebben voorraden aangelegd die ze niet meer kunnen gebruiken vanwege de tijdelijke sluiting. Ook hebben zij vaak geïnvesteerd om in de winter op een coronaveilige manier open te kunnen blijven, bijvoorbeeld door hun terras te overkappen. Het kabinet geeft daarom, bovenop de TVL – bedoeld om te helpen bij het betalen van de vaste lasten – een eenmalige subsidie om deze gemaakte kosten te compenseren, van circa 2,75 procent van de omzetderving, gemiddeld €2500. Ondernemers kunnen de subsidie vanaf medio november aanvragen via de TVL-aanvraag. Voor deze regeling is €40 miljoen gereserveerd.

Tijdelijke verbreding TVL

Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voor de tijdelijke verbreding TVL is €140 miljoen gereserveerd. Bedrijven kunnen sinds medio november een aanvraag indienen.