Ruim 300 horecaondernemers protesteren in Den Haag

Ruim 300 horecaondernemers zijn in Den Haag samengekomen om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.

De ondernemers demonstreren op de Koekamp, naast het Malieveld. ‘100% dicht = 100% vergoeding’, ‘Laat de horeca niet stikken’, en ‘Geen fooi, maar echte steun’ valt er te lezen op meegebrachte spandoeken.

‘We willen maar één ding, en dat is weer aan de slag’, zo opent Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland de demonstratie. Hij benadrukt dat er veel respect is voor het kabinet en alle steunmaatregelen, maar tegelijkertijd vraagt hij begrip voor de horeca waar ‘het vet op de botten weg is’. ‘Geef de horeca perspectief’, aldus Biesheuvel.

‘Ik slaap niet meer’

Een vrouw die een Grieks restaurant in Valkenburg heeft, wordt op het podium gevraagd. ‘Ik slaap niet meer. Ik wil mijn leven terug, deze tijd is heel zwaar’, vertelt ze geëmotioneerd. ‘In Den Haag kunnen ze nog slapen, maar wij kunnen dat niet meer.’

Thierry Aartsen van de VVD stelt dat de horeca nu in een ‘rotsituatie’ zit. ‘Ik kan niet beloven wanneer de zaken weer open mogen. Ik kan wel beloven dat we blijven knokken voor meer steunmaatregelen’, zei hij.

Horecaondernemer Khalid Oubaha, die horecazaken heeft in Nijmegen, Arnhem en Enschede, voelt zich in de steek gelaten. ‘Na negen maanden is er nog steeds geen perspectief. Er is niet voor ons gekozen, daarom moeten we met zijn allen een vuist maken’, zei hij.

PVV-leider Geert Wilders wil de horecaondernemers een hart onder de riem steken. ‘Wat zijn jullie slecht behandeld door het kabinet. De horeca mag nooit verzuipen!’, zei hij. ‘Aan de horeca ligt het niet. Het is oneerlijk wat het kabinet doet.’ Wilders noemde het niet uit te leggen dat bijvoorbeeld winkels wel open zijn.

Henk Krol vindt het ‘niet nodig’ dat de horeca dicht moet. ‘Waarom zouden zaken die rekening houden met alle maatregelen dicht moeten?’, vroeg hij zich af. Hij zei namens Lijst Henk Krol ‘te blijven knokken’ voor de ondernemers.

17 januari

Een aantal ondernemers riepen de menigte op om ‘de poot stijf te houden’ en sowieso op 17 januari de deuren te openen. De Horeca Alliantie zei tegelijkertijd daar niet achter te staan, maar te strijden voor 100 procent aan compensatie.

Financiele steun

Voor de Horeca Alliantie is het mogelijke steunplan van de regering voor bedrijven die het nog steeds zwaar hebben door de crisis onvoldoende. De horecaorganisatie wil een financiële compensatie tot 100 procent. ‘De horeca verdient échte steun voor haar medewerking: volledige steun en géén doffe dreun’, aldus de Horeca Alliantie. De regeringspartijen willen dat bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen.

In de Horeca Alliantie zitten onder meer de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG).

Horecaondernemers in het hele land laten maandag hun ongenoegen blijken over de huidige situatie waarin ze verkeren.

#BlackMonday

Naast de protestmanifestatie in Den Haag, lanceert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een campagne onder de naam #BlackMonday en zullen in de avond bij meerdere cafés de lichten worden ontstoken als symbolisch signaal.

Lichten ontsteken

In de avond zullen ondernemers vanaf 19.00 uur voor 5 minuten de buitenlichten aandoen om bij de overheid aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin veel zaken verkeren door de coronacrisis. ‘We willen laten zien dat we nog steeds bestaan en dat we ook willen blijven bestaan’, aldus Peter ter Heege van het Amsterdamse café de Figurantenbar. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie. Ter Heege zegt dat tot de actie is besloten omdat veel horecaondernemers de wanhoop nabij zijn nu ze door de coronacrisis noodgedwongen dicht moeten blijven.