Tommy den Hartog kookt tijdelijk in Utrechts Court Hotel

Tommy den Hartog zou eigenlijk in november zijn gloednieuwe Restaurant 273 in Utrecht openen. Nu de gedwongen horecasluiting als gevolg van covid-19 daar een stokje voor stak, neemt hij tijdelijk zijn intrek in de keuken van het Utrechtse Court Hotel.

Chef-kok Tommy den Hartog vertrok deze zomer bij restaurant Moon in Amsterdam om een eigen zaak te openen in Utrecht. De opening van Restaurant 273 stond begin november op de planning. De tafels gedekt, de voorraad gevuld, maar de deuren mogen niet open.

‘De uitnodigen voor de opening liggen klaar om verstuurd te worden maar ik weet niet welke datum ik erop kan zetten’, zegt Den Hartog. ‘Enorm frustrerend. Na maanden klussen wil ik weer in de pannen kunnen roeren.’

Voorproefje

Om dat te kunnen doen en om vast een voorproefje te kunnen geven van wat gasten straks in zijn eigen restaurant kunnen verwachten, neemt Den Hartog vier dagen de keuken over van Court Hotel, ook in Utrecht.

‘Op een steenworp afstand van mijn restaurant ben ik samen met topchefs Mike en Jim Cornelissen van restaurant Rijnzicht* en Kevin Schlaman en Valentijn Bergers van The Lemon Tree te gast in de keuken.’

Op 17,18,19 én 20 december voegen deze mannen hun kunde en creativiteit samen in een zes-gangen pre-Christmas diner voor hotelgasten.

Den Hartog serveert onder meer zijn signature amuse: een in stikstof gevroren parel, gevuld met de klassieke Margarita cocktail, geserveerd in een koperkleurige oesterschelp. ‘Je zet de parel aan je mond, je laat hem naar binnen rollen, het flinterdunne laagje tikt kapot tegen je tanden en de vloeibare vulling verrast je tong.’

Eigenaar en chef-kok van Restaurant 273 in Utrecht, Tommy den Hartog (32), is geboren en getogen in Utrecht maar werkte jarenlang in Amsterdam als chef-kok in de keukens van restaurant Johannes en later restaurant Moon, waar hij in augustus 2020 vertrok om zijn Utrechtse avontuur vorm te gaan geven. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl en was dit jaar eindelijk zo ver om zijn nieuwe restaurant te openen.

Erik van Loo en Peter Gast

Den Hartog, de broers Cornelissen, Schlaman en Bergers zijn niet de eerste chefs van naam die tijdelijk te gast zijn in de keuken van Court Hotel. In November haalde het hotel al Erik van Loo en Peter Gast vier dagen naar het hotel.