Veel onduidelijkheid over afhalen bij cafetaria's en ijssalons

Veel onduidelijkheid over afhalen bij cafetaria's en ijssalons
Foto: Wick Natzijl

Er is nog veel onduidelijkheid over de regels omtrent afhalen, zowel bij cafetaria's als ijssalons. Dat komt doordat sommige gemeenten niet goed of op tijd op de hoogte zijn van de regels en doordat brancheorganisaties in hun adviezen verder gaan dan de landelijke richtlijnen.

Voor zover bekend is er met name onzekerheid bij ondernemers in Breda en omgeving over de regels tijdens de coronacrisis. De gemeente Breda zegt de landelijke richtlijnen te volgen. Die geven aan dat afhalen is toegestaan, maar dat ondernemers drukte moeten vermijden. Mensen mogen in de zaak niet dicht op elkaar staan en de bestelling mag niet ter plaatse genuttigd worden. Zie daarvoor de maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

‘Open alleen een loket’

Er ontstaat echter verwarring doordat de KHN-afdeling in Breda een stuk verder gaat en ondernemers adviseert om helemaal geen mensen in de zaak toe te laten. ‘Neem het zekere voor het onzekere en richt een loketfunctie in’, zo meldt KHN Breda. ‘Je bent namelijk afhankelijk van de gasten die naar je zaak komen en die moeten luisteren, die heb je wellicht niet in de hand. Maar de verantwoordelijkheid ligt wel bij jou als ze het het wel doen’ (consumeren in de zaak, red.). ‘Je ziet dat mensen toch binnen iets staan te eten of te drinken’, zegt Johan de Vos van KHN Breda. ‘Als er dan net een handhaver voorbijkomt, kun je zomaar de klos zijn.’

Verpakt ijs bij ijssalons

Volgens KHN Breda kunnen daarom ook ijssalons niet hun normale bedrijfsvoering hanteren. IJsverkopers worden geadviseerd om ijs verpakt in een bakje in een tasje mee te geven. Dus niet in hoorntjes, omdat het dan ter plekke kan worden genuttigd. Dat is ook het advies van het Ambachtelijk IJscentrum.

‘IJshoorntje en puntzak friet wel toegestaan’

Inge Freriksen, woordvoerder van minister Bruins, zegt desgevraagd dat het volgens de richtlijnen wel is toegestaan om ijs in een hoorntje of friet in een puntzak te verkopen. ‘Als mensen het maar niet in je zaak consumeren of op het terras. Het kan inderdaad zijn dat brancheverenigingen daar strenger in zijn, dat is ook hun rol. We kunnen niet voor iedere individuele ondernemer dit soort zaken behandelen. Gebruik je gezond verstand, zou ik zeggen.’ De landelijke KHN volgt ook de nationale richtlijnen.

‘Ik wil het risico niet nemen’

Toch hebben veel ijssalons besloten de deuren uit voorzorg gesloten te houden. Ook Edwin van Es van de IJssalon van Breda. ‘Ik wil dat risico niet nemen. Morgen wordt het warm en komen veel mensen een ijsje halen. Hoe moet ik voorkomen dat iemand in de zaak een likje neemt? Of dat ze buiten voor de zaak het ijsje beginnen te eten? Mensen zijn recalcitrant, voor je het weet heb ik een boete. En ijs in verpakkingen meegeven kost teveel tijd en geld. En als ze het buiten de zaak uitpakken en opeten, ben je alsnog strafbaar.’

‘Wij voorzien een chaos’

Ook Theo Clevers houdt zijn zeven ijssalons gesloten. ‘We hebben alles tegen elkaar afgewogen. We zijn de laatste vijftien jaar uitgegroeid tot ijsrestaurant, voor het ter plekke consumeren. Wij voorzien een chaos als we alleen voor afhalen open gaan. Want als mensen het niet in de zaak opeten, zit het halve plein vol. Dan is het wachten op strengere maatregelen. Dat willen we niet. We willen eraan bijdragen dat we 7 april weer open kunnen. Dat staat bij ons hoog in het vaandel.’

Onduidelijkheid bij handhavers

Gemeenten zijn ook niet altijd op de hoogte van het landelijke beleid. Zo kreeg Pieperz in Oosterhout bijna een boete omdat de betreffende handhaver dacht dat afhalen niet was toegestaan. De gemeente Zundert was redelijk laat met het aanpassen van de regels, nadat maandagmiddag 16 maart bekend werd dat de overheid afhalen toch toestond. Daardoor wisten ondernemers in Zundert niet waar ze aan toe waren. Vanochtend (17 maart) rond 11.00 uur kwam het groene licht.
Edwin van Es opent daarom zijn cafetaria in Rijsbergen (Bon Appetit), maar hanteert wel aangepaste openingstijden. ‘We gaan om 16.00 uur open, want meestal krijgen we rond 12.00 uur bouwvakkers en ouderen op de fiets. En die gaan het rond de zaak opeten. Dat wil je niet.’

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.