Ook maaltijdbezorgers in Nijmegen doen proef met bodycams

Ook maaltijdbezorgers in Nijmegen doen proef met bodycams

Na Rotterdam is er ook in Nijmegen een proef gestart met bodycams voor maaltijdbezorgers. Met de bodycam kunnen bezorgers ook vals geld herkennen.

De gemeente Nijmegen, Toezicht en Politie (samenwerkend in de Veilige Wijkteams) willen samen met, Domino’s Pizza, Thuisbezorgd.nl en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) met deze proef ervoor zorgen dat maaltijdbezorgers veiliger hun werk kunnen doen. Ook New York Pizza en BKK Thai doen mee met de proef. In totaal rijden er in Nijmegen twaalf bezorgers rond met een bodycam.

Alarmcentrale kijkt mee

De bodycam is voorzien van een camera met infraroodfunctie, een zaklamp en een UV-licht waarmee bezorgers vals geld kunnen herkennen. Als de bezorger op de knop drukt, gaat de bodycam draaien en neemt daarbij ook dertig seconden daarvóór mee. De alarmcentrale kan live meekijken en de beelden worden extern opgeslagen. Deze bodycams worden ook gebruikt door boa’s en politie. Voordat de maaltijdbezorgers de apparaten kunnen gebruiken, krijgen ze eerst een uitgebreide instructie.

High Impact Crime

Maaltijdbezorgers hebben een grotere kans om slachtoffer te worden van een overval. Een overval wordt gezien als een zogenaamde High Impact Crime (HIC). De impact van HIC-delicten is groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de directe omgeving. De afgelopen twee jaar zijn er vier overvallen geweest op maaltijdbezorgers in Nijmegen. Recentelijk is er ook een pizzeria overvallen waar veel bezorgers werken. Het veiligheidsgevoel kan door High Impact Crimes worden aangetast.

Geen incidenten sinds inzet van bodycam

Zes van de twaalf maaltijdbezorgers met bodycams in Nijmegen werken voor Domino’s. De pizzaketen heeft vorig jaar ook al een proef gedaan in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Met succes, zegt woordvoerder Marianne Kemps. ‘In Rotterdam zagen we toen een piek in overvallen. Sinds de bodycams hebben er geen incidenten meer plaatsgevonden. Ook zijn onze winkels in Rotterdam cash free, op een paar locaties na.’ Verder gaan bezorgers met niet meer dan 15 euro cash op pad, kan de contantknop uitgezet worden en worden ze gevolgd met GPS.

Hoge kosten

Het inzetten van een bodycam is niet goedkoop voor ondernemers. Het apparaat zelf kost €1100. De software is 1700 euro per jaar en de aansluiting met de alarmcentrale kost jaarlijks nog eens 1700 euro. Dat zijn hoge kosten voor één apparaat; daarom is het beter om meerdere bodycams aan te schaffen, zo adviseert het CCV. De simkaart kost 25 euro per maand.

Voor de proef hebben de ondernemers in Nijmegen de bodycams in bruikleen van het CCV. De proef zal voorlopig alleen gehouden worden bij enkele ondernemingen. De bodycams worden ingezet van 29 februari tot 1 mei, waarna een evaluatie volgt. Bij succes kan het aantal bodycams worden uitgebreid vanaf oktober, wanneer de dagen weer korter worden.