Cafetaria 't Tramplein in de problemen door snelle sloop: 'Dit is geen leuke periode'

Cafetaria 't Tramplein in de problemen door snelle sloop: 'Dit is geen leuke periode'

Cafetaria 't Tramplein in Nistelrode zit in een lastig pakket omdat het pand veel sneller wordt gesloopt dan gedacht. De ondernemers hopen hun klanten vanuit een frietwagen te bedienen totdat de nieuwe zaak in januari klaar is.

Truus Ploegmakers en dochter Tamara Verbakel-Ploegmakers moeten in de week van Sinterklaas hun cafetaria in het Noord-Brabantse Nistelrode sluiten en leeghalen. Vanaf 6 december wordt het gas en de stroom afgesloten.

De ondernemers kregen anderhalf jaar geleden te horen dat er een nieuwe verhuurder kwam en dat het pand werd gesloopt om plaats te maken voor luxe appartementen, nieuwe horeca en parkeerplaatsen. Onder die luxe appartementen hoort geen cafetaria, vindt de nieuwe verhuurder. Omdat de planning van de bouw een stuk sneller verloopt dan gedacht, gaat de sloper in december al aan de slag.

Groot probleem

Daarmee hebben de ondernemers een groot probleem. ‘Op 6 december gaan het gas en elektra eraf, dan kan ik niets meer’, zegt Tamara Verbakel-Ploegmakers. ‘Het heeft ook heel lang geduurd voordat we die datum kregen. 5 december is onze laatste draaidag. Daarna heb ik tot 16 december om alles leeg te halen, want dan wordt de over eruitgehaald.’ Maar de nieuwe zaak, even verderop in het dorp, is naar verwachting pas in januari 2020 klaar.

‘Het heeft allemaal best lang geduurd. We hebben eerst met de verhuurder onderhandeld over de uitkoopsom. We zagen in eerste instantie binnen het dorp geen mogelijkheden voor een andere ruimte. En als je moet stoppen, praat je over een ander bedrag. Zij kwamen met een bedrag waar we niets mee konden.’

Nieuwe locatie

De ondernemers zijn samen met de verhuurder op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Dat heeft ook nog een tijd geduurd, omdat potentiële panden steeds weer wegvielen. ‘Uiteindelijk hebben we zelf een locatie gevonden, hier in het dorp. Daar moet nog wel heel veel aan gebeuren; gas, elektra, vloer, wanden, alles. De oven gaat mee, dat is eigenlijk het enige. De rest wordt allemaal nieuw.’

Frietwagen

In de tussentijd hopen de ondernemers een plek te hebben voor een frietwagen in het dorp. ‘Waar precies is nog niet duidelijk, daar is de gemeente nog mee bezig. Maar alles is beter dan niets. We zien er ontzettend tegenop, het is echt geen leuke periode. Maar ik vind het belangrijk om klanten wel van dienst te zijn. 85 procent bestaat uit vaste klanten, die waarderen dat denk ik wel.’

Financiële tegenvaller

Of de hele episode een financiële strop is, moet nog blijken. ‘Onze inzet was dat we best wilden vertrekken, maar zonder dat het ons geld zou kosten. Je denkt dan wel aan bepaalde bedragen, maar het is heel lastig in te schatten. Ik ga met de frietwagen niet van 12.00 tot 22.00 uur open, niet in die kou. Dat kost dus omzet in die weken, maar dat is nog te overzien. Met de kosten van de verbouwing erbij en het vaste personeel dat niet aan de uren kan komen, is het nog afwachten.’

Nieuwe naam, nieuw logo

De ondernemers blijven positief. ‘Ik heb in ieder geval geleerd dat ik de volgende keer wat steviger moet onderhandelen, onder andere over tijden en bedragen. Geen einddatum geven, gewoon aangeven dat je eruit gaat als het andere pand klaar is. Maar de nieuwe zaak gaat er zeker komen, en daar kijken we naar uit. We krijgen een nieuwe naam, een nieuw logo, nieuwe kleding en een nieuw interieur. Het begint nu vorm te krijgen.’

De nieuwe zaak is met zo’n 300 vierkante meter groter dan de huidige cafetaria (250 vierkante meter). ‘Dus meer zitplaatsen, dat was wel een must. Ik heb nu een groot terras, dat in de zomer altijd vol zit. Straks heb ik een kleiner terras, dus heb ik binnen meer zitplekken nodig. Ik heb nu 50 zitplekken binnen, straks zijn het er 80.’


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.