Bruls: voetbalschermen op straat en in horeca blijven nog verboden

Bruls: voetbalschermen op straat en in horeca blijven nog verboden

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn niet van plan om een oogje dicht te knijpen nu Oranje de volgende ronde van het EK voetbal heeft bereikt. Grote schermen op straat en in de horeca blijven verboden, omdat de geldende coronamaatregelen dat niet toestaan. Zodra het kabinet met versoepelingen over groepsvorming en afstand houden komt zou dat kunnen veranderen, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.

Het Veiligheidsberaad gaat maandag ook niet opnieuw praten over de grote schermen, aldus een woordvoerster. Volgens haar zijn alle voors en tegens eerder al besproken en dat heeft geleid tot het besluit dat het niet is toegestaan. Dat besluit is voor iedereen helder, vinden de burgemeesters.

Feestplein afgesloten

Mocht de Oranjegekte ergens tot excessen leiden dan zal ook worden opgetreden door politie en handhavers. Zo heeft de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts een geliefd feestplein voor voetbalfans vooralsnog afgesloten om te voorkomen dat zich daar grote groepen mensen verzamelen.

Horeca verwacht toestemming

De horeca gaat er vanuit dat vanaf maandag 21 juni de wedstrijden van het EK voetbal op schermen in kroegen en cafés bekeken kunnen worden. Dan speelt Nederland een vroege wedstrijd om 18.00 uur tegen Noord-Macedonië. 'Dat zou goed moeten komen', verwacht Dirk Beljaarts, directeur van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Vrijdagavond maakt het kabinet de al eerder deze week aangekondigde versoepelingen bekend tijdens een persconferentie. Er is nog altijd niets bekend over voetbal en de horeca, waar nu nog een schermverbod geldt.

'We hebben gezien dat er feesten zijn geweest op straat, dat mensen bij elkaar komen om te kijken en te vieren. Het is naïef om schermen te verbieden en te denken dat mensen thuis afstand gaan houden', zegt Beljaarts. De directeur wijst er ook op dat het om een loze discussie gaat: 'Er zijn al maxima op terrassen. Er zullen nooit méér mensen op een terras komen, met of zonder scherm.'

Overleg

Vrijdagmiddag voert KHN nog overleg met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over de versoepelingen. Daarin zal KHN 'hard inzetten'op de schermen. 'Hoe kun je het hele land nog op de knieën dwingen terwijl het overal goed gaat? Alle seinen staan op groen, maar het kabinet wil ze nog op oranje laten. Daarmee belemmeren ze de economie.'

Versoepelingen

Vanaf zaterdag 26 juni worden de coronaregels nog verder versoepeld. Nu is de eindtijd 22.00 uur. Ook mogen er straks meer mensen ontvangen worden in restaurants. Nu zijn dat er vijftig, straks mogen er maximaal honderd mensen binnen terecht. Ook sportwedstrijden zijn weer toegestaan. Dat maakten Haagse bronnen eerder bekend.

Discotheken en nachtclubs

Ook discotheken en nachtclubs mogen weer open, maar wel met toegangstesten. Het kabinet was aanvankelijk van plan een groot deel van deze stappen pas op 21 juli te nemen. Dat werd al vervroegd naar 30 juni en nu wordt er dus nog verder versoepeld.

Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge in de persconferentie toelichting op de besluiten die daarvoor in de ministerraad genomen moeten worden. Ook wordt dan meer duidelijk welke regels nog wel gaan gelden.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.