Kabinet durft nog geen afscheid te nemen van coronapas

Kabinet durft nog geen afscheid te nemen van coronapas

Het demissionaire kabinet durft de coronapas begin november niet te schrappen als de druk van coronapatiënten op de zorg blijft zoals die nu is. Dat zeggen bronnen bij het kabinet tegen De Telegraaf.

Mogelijk wordt er wel iets gedaan aan de maximale bezetting van 75 procent die concertzalen zonder vaste zitplaatsen nog moeten hanteren. Het kabinet beslist waarschijnlijk op 5 november over het al dan niet schrappen of aanpassen van de resterende coronamaatregelen. Daarvan is de coronapas de belangrijkste.

Coronapas

Met de pas, een QR-code op de smartphone of afgedrukt op papier, bewijzen bezoekers dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of genezen van corona. Het toegangsbewijs fungeert als poortwachter in de horeca, theaters en bij sportwedstrijden.

Loslaten vaste zitplaats en maximale bezetting

Het kabinet overweegt een bescheiden versoepeling op de maximale bezetting voor overdekte evenementenlocaties en concertzalen zonder vaste zitplaatsen tot driekwart van de capaciteit, zodat evenementenlocaties als Ahoy en Ziggo Dome weer hun zalen kunnen uitverkopen.

KHN is van mening dat het 'hoe dan ook niet nodig is om zowel de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven. De brancheorganisatie weet nog niet of de maatregel nadelig is geweest voor de omzet. ‘We krijgen wel signalen dat in sommige gevallen gasten wegblijven, omdat ze een coronatoegangsbewijs moeten kunnen tonen of omdat ze het te veel gedoe vinden. Of dat groepsreserveringen in (buffet)restaurants worden afgezegd’, aldus de zegsvrouw.

Polsbandjes

KHN noemt het positief dat veel gemeenten/burgemeesters het initiatief voor de polsbandjes omarmen. ‘Alles wat ervoor zorgt dat horecaondernemers met minder operationele zorgen en belasting te maken krijgen en wat zorgt voor meer begrip bij gasten, is welkom.’