Geen problemen op Trance Energy

De vrees van burgemeester Brouwer van Utrecht voor eventuele ongeregeldheden op het feest Trance Energy is ongegrond. Dat stelt de grootste organisator van dancefeesten in Nederland, ID&T, dat verantwoordelijk is voor het evenement dat op 16 februari plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht.

De burgemeester liet de organisator maandag 14 januari weten dat zij het dancefeest zal verbieden als er meer als 25.000 toegangskaartjes worden verkocht. ID&T wil 40.000 bezoekers toelaten. De organisatie claimt al ongeveer 20.000 duizend kaartjes te hebben verkocht.

ID&T probeerde dinsdag via de bestuursrechter in Utrecht het verbod ongedaan te krijgen. Volgens raadsman mr. J. Deveer zijn er geen enkele concrete aanwijzingen dat het feest een gevaar op zal leveren voor de veiligheid of de gezondheid van de bezoekers, zoals bijvoorbeeld gebeurde tijdens Dance Valley deze zomer. Er is een veiligheidsplan en om te voorkomen dat er te veel bezoekers op hetzelfde moment in dezelfde hal staan, staan de bekende dj's op hetzelfde tijdstip in verscheidene hallen geprogrammeerd.

Bovendien is er al sinds september met de gemeente overlegd over Trance Energy en is daarbij altijd uitgegaan van het aantal van 40.000 bezoekers, aldus de organisatie. De gemeente bestrijdt dit. Het beoogd aantal bezoekers zou pas in december aan de politie zijn gemeld, terwijl zowel bij de Jaarbeurs als bij ID&T bekend is dat de gemeente bij dancefeesten niet meer dan 25.000 bezoekers toestaat. Meer bezoekers vraagt te veel van de politie, waardoor de politiezorg in andere delen van de stad in het gedrang zou komen, aldus de gemeente. Ook vindt ze het onvoorspelbaar wat een dergelijk grote mensenmassa zal doen in het geval van een calamiteit.

Utrecht verwijt ID&T dat zij het gemeentebestuur voor het blok heeft willen zetten. Op een dergelijke wijze zou de organisatie de gemeente vorig jaar ook voor een voldongen feit hebben geplaatst en moest worden toegestaan dat 30.000 bezoekers het dansevenement bezochten. ID&T ontkende in de rechtszaal op haar beurt met klem dat zij veiligheid en openbare orde ondergeschikt zou maken aan financiële overwegingen. Volgens Deveer heeft burgemeester Brouwer niet eens het ingediende veiligheidsplan bestudeerd.