Halvering wettelijke betaaltermijn: einde aan lang wachten op geld

Halvering wettelijke betaaltermijn: einde aan lang wachten op geld

Het  midden- en kleinbedrijf wachtte in Nederland in 2021 gemiddeld 43 dagen op hun geld na het sturen van de factuur. Daar moet verbetering inkomen als de wettelijke betaaltermijn wordt gehalveerd. Er moet een gat gedicht worden van €55 miljard.

De wettelijke betaaltermijn voor betalingen van grote bedrijven aan mkb’ers in Nederland wordt gehalveerd: binnenkort moeten facturen binnen 30 dagen worden voldaan. Het wetsvoorstel hiertoe ligt bij de Tweede Kamer. Grote bedrijven hadden 60 dagen de tijd om te betalen.

42,8 dagen wachten op geld

De afgelopen 11 maanden kreeg een mkb-bedrijf echter gemiddeld pas na 42,8 dagen zijn facturen betaald.

Grote bedrijven moeten dus aanpassingen doen om de nieuwe betaaltermijn te hanteren. De intentie is er, stelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon, maar een deel van het grootbedrijf kent zijn leveranciers onvoldoende. Terwijl de impact op hun cashflow behoorlijk kan zijn, staat dit onderwerp bij veel ondernemingen nog niet of te laag op de agenda, stelt Graydon.

Dit jaar werd een factuur in Nederland gemiddeld binnen 38,4 dagen voldaan. Het betaalgedrag verslechtert in het algemeen, maar van het grootbedrijf naar het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder: Mkb-ondernemingen kregen in oktober en november 2021 pas na 44,1 dagen betaald.

Om deze ondernemers te beschermen en een financieringsgat van €55 miljard te helpen dichten, moet dit aantal flink naar beneden worden geschroefd, wat heel wat aanpassingsvermogen vergt van het grootbedrijf.

'Niet bekend met aanpassingen'

Volgens Graydon-analist John Swaab, die momenteel klanten op de aanpassing van de wetgeving wijst, is de aanlooptijd die het bedrijfsleven nu heeft geen overbodige luxe: ‘Te veel bedrijven zijn nog niet op de hoogte van deze aanpassingen. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Zolang de wet nog niet van kracht is, moet je je tijd goed benutten om je hierop voor te bereiden.

99% van het totale bedrijfsleven valt onder het mkb, maar sommige grote bedrijven hebben geen idee welke van hun leveranciers tot het mkb behoren. Het kan een flinke klus zijn om dit op orde te krijgen en we merken dat die wordt uitgesteld.’