Veel culturele instellingen, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, voeren woensdag actie tegen de sluiting van hun sector. Door bijvoorbeeld mensen een knipbeurt of een massage aan te bieden in hun locatie, en tegelijk een voorstelling op te voeren, willen ze de regels omzeilen en bezwaar maken tegen de voortdurende sluiting.
Volgens Yesilgöz is er een verschil tussen horecaondernemers die voor hun zaak koffie en gebak uitdeelden, zoals sommigen onlangs deden, en een theater waar tegelijk een optreden en knipbeurt worden verzorgd. Bij dat laatste is er sprake van 'feitelijke bedrijfsuitoefening', en dat valt niet onder het demonstratierecht.
Regels zijn regels
Afgelopen vrijdag en in het weekeinde waren er veel ondernemers in de horeca en cultuur die opengingen, onder wie veel in Limburg. De burgemeesters in het zuiden stonden dit toe, bij wijze van protest.
Ik denk niet dat de burgemeester moet zeggen, regels gelden niet in mijn gemeente”
'De regels zijn de regels', zegt Yesilgöz op de vraag of het niet-optreden van burgemeesters het gezag niet ondermijnt. 'Ik denk niet dat de burgemeester moet zeggen, regels gelden niet in mijn gemeente.' In het Veiligheidsberaad, waar de voorzitters van de Veiligheidsregio's met elkaar spreken, hebben burgemeesters elkaar daarop aangesproken, aldus de minister.