Kuipers wil meer onderzoek naar 2G voordat wet wordt behandeld

Kuipers wil meer onderzoek naar 2G voordat wet wordt behandeld

Zorgminister Ernst Kuipers laat nader onderzoek doen naar de 2G-maatregel. Hij vraagt de Tweede Kamer in afwachting van dit onderzoek de behandeling van de wet waarin 2G wordt geregeld, nog even niet te behandelen.

Daarmee lijkt het voorstel voorlopig van tafel. Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek gaat doen en wanneer het klaar is.

Kritiek op 2G-beleid

Er is vanuit de Tweede Kamer veel kritiek op het voorgenomen 2G-beleid, waarin alleen mensen met een bewijs van een recente vaccinatie tegen of genezing van het coronavirus toegang krijgen tot bepaalde plekken. Vooraf testen, het huidige 3G-beleid, is dan niet meer voldoende.

Motie

Dinsdag wordt over een motie gestemd om het wetsvoorstel helemaal in te trekken. Een groot deel van de oppositie steunt die motie, er is geen meerderheid in de Eerste Kamer voor het plan, waartegen ook coalitiepartij ChristenUnie zich verzet.

Brief aan Tweede Kamer

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Kuipers aan dat het recente veelbesproken onderzoek van de TU Delft laat zien dat 'in de huidige epidemiologische situatie het verschil tussen de effectiviteit van 2G en 3G zodanig klein is dat er geen noodzaak is voor een spoedige invoering'van een 2G-wet. Daarom hoeft de wet voorlopig nog niet behandeld te worden, aldus Kuipers. Hij geeft aan dat ook de vele - kritische - vragen uit de Kamer aanleiding zijn van het verzoek om behandeling van de wet uit te stellen.

Model coronatoegangsbewijs

Daarnaast wil kabinet 'het model van het coronatoegangsbewijs regelmatig actualiseren om recht te doen aan de ontwikkeling van de epidemie', schrijft Kuipers.

Onderzoek 2G

De invoering van een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen heeft op dit moment geen zin. Dat concluderen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's bestudeerden.

Het demissionaire kabinet wilde het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening. Maar nu blijkt dat het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test wel werkt, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.