'Meer versoepelingen voor horeca in aantocht'

'Meer versoepelingen voor horeca in aantocht'

Het kabinet koerst op meer versoepelingen rondom de coronaregels, maar nog niet alle remmen gaan los. Zo blijft de qr code nog even, maar is 1G beleid (testen voor toegang) een optie voor de nachthoreca en kan de huidige eindtijd van 22 uur opschuiven.

We kunnen nog geen afscheid nemen van alle beperkende maatregelen, maar bijvoorbeeld wel afscheid nemen van de huidige eindtijd van 22 uur voor de horeca en cultuur. Diverse grote kranten doen melding van de aanstaande versoepelingen op basis van bronnen uit Den Haag. Volgende week dinsdag - 15 februari - volgt uitsluitstel. Dan is er weer een persconferentie.

Meer gasten

Ook het aantal gasten en bezoekers voor horeca en theaters kan opgeschroefd worden. En als de RIVM-prognoses ruimte bieden zou ook het nachtleven weer open kunnen, bijvoorbeeld met testplicht (1G). Dit alles onder het voorbehoud dat de ziekenhuisopnames komende week niet hoog oplopen. Hoewel er diverse opties voor versoepelingen op tafel liggen, is er nog geen zekerheid welke beperkingen het kabinet het eerst laat varen.

'Er moet meer ruimte komen'

’Er moet meer ruimte komen, de cijfers lijken dat toe te staan, de samenleving schreeuwt erom. Hier in Den Haag leven we natuurlijk ook niet onder een steen’, citeert het AD een bron. Maar voor ‘alle remmen los’ is het komende week te vroeg: ‘Als we dinsdag zeggen: alles kan weer, ga massaal je gang, ook met carnaval: dan riskeer je alsnog een corona-explosie. Dat wil je niet.’

Waarschijnlijk blijven er dus beperkende maatregelen - zoals de coronapas/qr code nodig. Ook binnen het kabinet wil men daar zo snel mogelijk van af, maar te vroeg dumpen is riskant, schetst de ingewijde. 'Een voetbalstadion vol kan met een coronapas net veiliger zijn. En het nachtleven zou misschien weer wat kunnen met 1G, iedereen testen vooraf. Dan heb je beter zicht op wie het virus draagt.'

Nachthoreca

Een nadrukkelijke optie voor nachtclubs is de invoer van 1G voor die specifieke sector. Dan zou iedereen, gevaccineerd of niet, zich vooraf moeten laten testen. Coronaminister Ernst Kuipers zei eerder te willen onderzoeken of het nachtleven met een dergelijk systeem wél open kan. Nachtclubs kondigden eerder een protestactie aan en openen komende zaterdag hoe dan ook hun deuren, stellen zij.

Komende vrijdag bespreekt het Outbreak Management Team (OMT) de mogelijkheden, dinsdag 15 februari is er weer een coronapersconferentie.