Werkgevers en werknemers akkoord met nieuwe horeca cao

Werkgevers en werknemers akkoord met nieuwe horeca cao
Alexander Rozema van Scheepskameel geeft goedkeuring aan de nieuwe horeca cao

Werkgevers en werknemers hebben hun akkoord gegeven op de nieuwe horeca cao. De cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit, en gaat dus met terugwerkende kracht gelden. Dit is er afgesproken.

Bijna 90 procent van de stemmen, van leden en niet-leden van horecavakbond FNV, was positief over de gemaakte afspraken. Ook KHN en CNV zijn akkoord. De nieuwe cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit, en gaat dus met terugwerkende kracht gelden.

Algemeen verbindend?

'De cao is nog niet algemeen verbindend en geldt nu dus nog alleen voor KHN-leden (zo'n 65 procent van alle arbeidskrachten vallen hier onder),' laat Dirk Beljaarts van KHN desgevraagd weten.

KHN en de vakbonden vragen wel een Algemeen Verbindend Verklaren van deze cao aan. Die procedure duurt een aantal maanden.  

Leden van het Nederlands Horeca Gilde hebben een eigen cao. Ondernemers die bij geen van beiden zijn aangesloten, vallen terug op de wettelijke regels.

Alexander Rozema, chef bediening bij Scheepskameel in Amsterdam  én lid van de cao-commissie FNV Horeca is een van de ja-stemmers. Hij zegt: ‘Met deze cao gaan we bouwen aan de voortgang van de sector.  Elke stap vooruit is een stap richting een betere toekomst voor iedereen in de horeca.’

Medewerkers van horecabedrijven, leden en niet-leden van de FNV, konden van 14 – 27 februari hun mening geven over de nieuwe afspraken in de cao: 88,6% van de uitgebrachte stemmen was positief. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is akkoord. Partijen zaten meermaals om tafel en loon bleek een struikelblok in de onderhandelingen.

Beljaarts is blij met de nieuwe cao en de looptijd van twee jaar. 'Dat geeft ondernemers nu even de nodige rust en zekerheid waar ze aan toe zijn.'

Maximaal haalbare voor nu

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: ‘Deze nieuwe cao is een belangrijke mijlpaal om het imago van de sector te verbeteren en toekomstbestendig te maken. We zijn er echter nog niet. De partijen zijn zich ervan bewust dat er de komende jaren nog meer nodig is, maar op dit moment is dit resultaat het maximaal haalbare. En ik ben hier zeer tevreden mee.’

De nieuwe cao biedt een evenwichtig pakket aan nieuwe en betere arbeidsvoorwaarden waar medewerkers al jaren om vragen om werk en privé beter te kunnen combineren, zoals tijdige werkroosters en goede afspraken over min- en plusuren. Met dit pakket - in combinatie met een loonsverhoging in twee jaar – wordt de horeca aantrekkelijk om in te werken en klaargestoomd voor de toekomst.

De belangrijkste zaken uit de horeca cao 2022

  • looptijd van de cao vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023;
  • loonsverhoging van 3,4% per 1 april 2022 en 2% 1 januari 2023 voor vakkrachten beneden het eindloon;
  • loonsverhoging van 2% per 1 april 2022 en 2% 1 januari 2023 voor vakkrachten boven het eindloon (24 maanden in dienst);
  • lonen van niet-vakkrachten en BBL-leerlingen worden per 1 september 2022 gekoppeld aan functiegroep 1. Daarmee gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20% omhoog.
  • loongebouw met tredes met daarin verwerkt een jaarlijkse periodiek van 2% bij voldoende functioneren
  • per 1 januari 2023 een individueel keuzebudget van € 150p/j voor eigen ontwikkeling
  • betere balans werk en privé door o.a. een betere regeling min- en plusuren en een rooster dat minimaal 3 weken van tevoren bekend gemaakt moet worden