Pensioenfonds PGGM gaat €1 miljard investeren in Europese hotels 

Pensioenfonds PGGM gaat €1 miljard investeren in Europese hotels 

De Nederlandse pensioenfondsbeheerder PGGM gaat samen met L+R Hotels, een in Londen gevestigde hotelbelegger en -exploitant, investeren in hotels. Daarvoor is hotel asset management bedrijf LRO Hospitality opgezet en €1 miljard gereserveerd.

LRO Hospitality wordt geleid door John Ozinga, voormalig CEO van Accor Invest (de vastgoedtak van Accor), en CIO Henri Wilmes. De nadruk van de investeringen die LRO gaat doen, zal liggen op de belangrijkste West-Europese stedelijke markten in Frankrijk, Duitsland, de Benelux, Spanje en Italië. 

Het team van LRO Hospitality zal transacties initiëren via zijn uitgebreide netwerk van contacten in de sector, hotels actief beheren en asset managementstrategieën implementeren om de algehele kwaliteit en prestaties te verbeteren om het rendement voor investeerders te maximaliseren. 

LRO Hospitality richt zich op investeringen met een hefboomwerking tot in totaal € 1 miljard, bestaande uit zowel vastgoed als exploitatie, van budget tot luxe hotels in West-Europa die onder druk zijn komen te staan, maar een aanzienlijke herstelwaarde bieden om aantrekkelijke risicogecorrigeerde rendementen te behalen naarmate de hotelsector tegen 2023/2024 terugkeert naar een stabiele markt. 

Het fonds hanteert een proactieve, door de exploitant gestuurde aanpak en richt zich op investeringen die beleggers kansen bieden op waardecreatie op lange termijn. 

Omstandigheden bieden mogelijkheden 

CEO en oprichter John Ozinga stelt: ‘De huidige marktomstandigheden zullen voor LRO Hospitality interessante overnamekandidaten opleveren, zoals investeerders of exploitanten die kampen met liquiditeitsproblemen. Gezien het verwachte herstel van de pandemie op de korte of middellange termijn geloven wij dat dit het beste moment is om onze eerste hotelventure te starten.’ 

Volgens Desmond Taljaard, managing director van L+R Hotels: ‘Wij zijn verheugd deze onderneming met PGGM aan te gaan. Wij geloven in de veerkracht van de hotelsector en het toekomstige herstel, daarom verheugt het ons om deze samenwerking met PGGM aan te gaan. Het commitment van PGGM geeft blijk van haar vertrouwen in ons vermogen om hotels te acquireren en als hotelexploitant en vermogensbeheerder waarde te creëren, en van haar belangstelling voor de Europese hotelsector als institutionele beleggingscategorie, ondanks het negatieve korte termijneffect van de coronacrisis.’ 

Tinka Kleine, senior director Private Real Estate bij PGGM: ‘We hebben hotels toegevoegd aan ons op steden gerichte investeringsprogramma, omdat het aantrekkelijke investeringsmogelijkheden biedt. Zowel voor het behalen van financieel rendement als voor het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van goed gelegen assets. De sterke staat van dienst van L+R Hotels en het LRO-team bij het veiligstellen en uitvoeren van een dergelijke strategie biedt een perfecte basis voor een succesvolle samenwerking.’ 

Over PGGM 

PGGM is een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk met 4,4 miljoen deelnemers in Nederland. PGGM beheert en belegt voor haar klanten wereldwijd €291 miljard (per 31 december 2021) aan lange termijnpensioenkapitaal. 

Over London and Regional Hotels 

L+R Hotels heeft een trackrecord van 30 jaar in hotelinvesteringen. Tussen 2010 en 2021 heeft L+R een portefeuille van meer dan 100 hotels en 21.000 kamers met een gezamenlijke waarde van meer dan 5 miljard euro opgebouwd in Europa, de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. 

De hele portefeuille wordt door het L+R strategisch asset managementteam geleid met circa 90% van alle hotels onder direct beheer van L+R Hotels. Hun belangrijkste partners zijn wereldwijde merken zoals Hilton, Marriott, IHG en Accor.