Zand-Erover, zo gaat het nieuw te bouwen horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas aan de westkant van Assen heten. Het paviljoen zal het hele jaar geopend zijn, in de winter tot 22 uur, in het zomerseizoen tot 23 uur.
De gemeente Assen heeft de bouw en exploitatie eerder deze maand gegund aan Evertsen Bouw uit Zwolle. De exploitatie gaat naar De Haan Horeca BV. Samen met KHV Architecten presenteerden deze drie bedrijven een totaalconcept waarmee de gemeente akkoord is gegaan. (tekst gaat verder onder de foto's)
Evertsen en De Haan hebben eerder ook samen grand-café Emmeloord ontwikkeld. Deze zaak runt Erik de Haan samen met Angela Verbaarschot.
Horecapaviljoen Zand-Erover
‘Het paviljoen is een verrijking voor het gebied en past prachtig in de omgeving. Het voldoet aan al onze verwachtingen’, aldus wethouder Mirjam Pauwels van de gemeente Assen.
De Baggelhuizerplas is een natuur- en recreatiegebied van circa 125 hectare, ontstaan eind jaren tachtig. Daarvoor was het een oefenterrein voor Defensie. De plas heeft ruim tien jaar een horecapaviljoen gehad, maar dit semi-permanente gebouw is de in zomer van 2020 door brand beschadigd. De gemeente Assen heeft besloten niet te investeren in herstel van het oude horecagebouw, maar in te zetten op een nieuw, eigentijds en duurzaam paviljoen.
Gasloos horecabedrijf
Het horecabedrijf wordt gasloos, circulair, energieneutraal en – op de betonvloer na – demontabel. Het concept voor het ontwerp is ontstaan vanuit het idee dat het paviljoen te gast is in het landschap, aldus KHV Architecten.
‘Om dat te verbeelden steken we als het ware een stuk grasmat uit de grond ter grootte van het bouwvlak. Deze grasmat tillen we op en wordt het groene dak van het paviljoen’. Op het groene dak komen zonnepanelen te liggen. In het pand worden verder nestkasten en een insectenhotel geïntegreerd.
Het grootste deel van de westgevel en de gehele zuidgevel bestaat uit glas, om een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten te realiseren. Zo hebben gasten vrij uitzicht over de plas. De meer gesloten functies – denk aan sanitair en keuken – komen achter een houten gevel. De grote overstekken zorgen in de zomer voor verkoeling. De schoorsteen krijgt een bijzondere bekleding: zwerfkeien. Deze keien refereren aan de bestrating van de oude brink in Drentse dorpen.
Het is de verwachting dat het paviljoen in het voorjaar van 2023 in gebruik kan worden genomen.