Blond bier Weldoener - Maallust - Beste Bier van Nederland

Blond bier Weldoener - Maallust - Beste Bier van Nederland

De Weldoener, het blond bier van brouwerij Maallust is verkozen tot Beste Bier van Nederland tijdens het Nederlands Bierproeffestival.

De Weldoener van Maallust had op de Dutch Beer Challenge al een gouden medaille gewonnen in de categorie Blond-/Meibock - waar het ook brons won met De Deerne.

Van alle gouden medaillewinnaars bleek De Weldoener ook nog eens de hoogste score te hebben ontvangen van de jury. Dat levert de Drentse brouwer dit jaar de titel op van Beste Bier van Nederland.

De Weldoener (6,7%) is een soepel, blond bier van hoge gisting, geïnspireerd op de klassieke Belgische bierstijl. De smaak is bitterzoet en iets hoppig. Het bier heeft een mooie, goudgele kleur en een stevige, volle schuimkraag.

De Weldoener van Maallust is hiermee de opvolger van Jopen Mooie Nel (2015), Gajes van Bruut Bier (2016), Bloedbroeder van Kompaan (2017), NightPorter van Bronckhoster (2018), La Trappe Tripel (2019), 150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven (2020) en Meander van Nevel Artisan Ales (2021) als het Beste Bier van Nederland in 2022.

Maallust - Dutch Beer Challenge - Week van het Nederlandse Bier

De uitverkiezing van Maallust maakt dat de bierbrouwer uit Veenhuizen dit jaar de grote winnaar is van de Dutch Beer Challenge.

Dit jaar werd een record hoeveelheid van 550 bieren door 144 brouwers ingestuurd. In totaal kregen 96 bieren een -gouden, zilveren of bronzen- medaille in 24 categorieën.

Traditiegetrouw krijgt de hoogst scorende van alle bieren de titel 'Beste Bier van Nederland' uitgereikt op het Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag, zo ook dit jaar.

Dat festival is tegelijkertijd de opening van de Week van het Nederlandse Bier. Tijdens deze week worden door onder andere horecagelegenheden en brouwerijen onder meer proeverijen, masterclasses en brouwworkshops georganiseerd. De Nederlandse Brouwerijdagen vormen de afsluiting van deze week.