Meander van Brouwerij Nevel verkozen tot 'Beste Bier van Nederland 2021'

'Meander' van Brouwerij Nevel mag zich een jaar lang het 'Beste Bier van Nederland' noemen. Het 'sour/brett'-bier' won al eerder goud op de Dutch Beer Challenge 2021 en dong mee, met alle andere categoriewinnaars naar de overall winst: die heeft het nu in de wacht gesleept.
Delen:

De ‘Meander’ van Brouwerij Nevel Artisan Ales uit Nijmegen, scoorde dit jaar het hoogst van alle winnende bieren en mag zich de opvolger noemen van het Eindhoven 150 Watt.

Brouwerij Nevel virtueel gehuldigd

De Meander had al een gouden medaille in de categorie ‘Sour/Brett’ en nu mag het bier van Brouwerij Nevel zich een jaar lang ‘het Beste Bier van Nederland’ noemen. Het Beste Bier van Nederland 2021 werd bekend gemaakt zijn tijdens de start van de 9e editie van de Week van het Nederlandse Bier op 27 mei.

Aangezien de Week van het Nederlandse Bier vanwege de corona-crisis dit jaar vooral online en virtueel plaatsvindt, vond ook de bekendmaking van de Mitra Award dit jaar plaats via een livestream. Marco Philipsen, algemeen directeur van Mitra Drankenspeciaalzaken en hoofdsponsor van de Dutch Beer Challenge, maakte de winnaar via Facebook bekend, samen met Fedor Vogel, voorzitter van de stichting Dutch Beer Challenge en Henri Reuchlin, de voorzitter van de Stichting Week van het Nederlandse Bier. De prijs, het bijbehorende houten beeld, werd in Nijmegen overhandigd aan de brouwers van Nevel Artisan Ales.

Meander – Houtgerijpt wild blond bier met rabarber en zwarte bessenblad

Meander van Brouwer Nevel Artisan Ales heeft volgens de jury ‘een zachte, zilte bite van rabarber, die zich subtiel weeft door de rode fruittoetsen van het zwarte bessenblad. Een wijnachtig, elegant en mineralig bier waarin veel te ontdekken valt.’

Meander heeft 16 maanden op eikenhouten vat gerijpt en heeft 5,9% ABV. Mattias Terpstra, hoofdbrouwer en co-owner van Nevel, omschrijft het winnende bier als ‘een wandeling over smalle weggetjes, langs slootkanten met wilgen en ongemaaid riet. Een doodlopende straat leidt naar een houten hek dat half open staat, nieuwsgierig glip je naar binnen. Voor je ligt de moestuin van de stad, een lappendeken vol kleuren en geuren waar aroma’s van fruit, groenten en bloemen je tegemoet komen. Terwijl je langzaam van de ene hoek naar de andere loopt, vloeien de geuren in elkaar over als een rivier die door het landschap schuift.’