Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke winnaar NK Oestersteken

Manuela Kriekaard eerste vrouwelijke winnaar NK Oestersteken

Het tiende NK Oestersteken is voor het eerst gewonnen door een vrouwelijke deelnemer. Manuela Kriekaard mag Nederland vertegenwoordigen op het International Oyster Festival in Ierland.

De jury van het NK Oestersteken beoordeelde onder meer op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was.

Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen.

Finale NK Oestersteken

De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de titel 'Beste Oestersteker van Nederland.'

'Het was de vierde keer dat ik meedeed met deze wedstrijd, steeds stond ik in de finale maar redde ik het net niet', aldus Kriekaard. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters.

De volle oesters zorgde er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.'