Dit is de winnaar van de Gouden Koksmuts 2023

Dit is de winnaar van de Gouden Koksmuts 2023

Tweesterrenrestaurant Flore in Amsterdam is de winnaar van de Gouden Koksmuts 2023. Jasper Panis en Max Risselada van Flore streden maandag 9 januari, op de eerste dag van de Horecava, tegenover vijf anders teams.

'Waanzinnig' reageert souschef Jasper Panis van tweesterrenrestaurant Flore. 'Ik besef het nog niet. Deze past natuurlijk mooi bij onze tweede Michelinster', zegt hij met een knipoog.

Flore won omdat het de jury verraste vanwege de combinatie van smaken, kleuren en structuren.

Dit was de opdracht

De teams moesten een amuse en viergangenmenu voor 6 personen maken. Voor de presentatie brachten de koks zelf servies mee. De amuse kon onvoorbereid meegenomen worden en hier zaten geen eisen aan qua ingrediënten.

Voor de rest van het menu moesten ingrediënten uit de black box worden gebruikt. Voorgerecht was een visgang, dus vis en schelp- of schaaldieren. In het hoofdgerecht moest het kalfsvlees uit de black box worden gebruikt. Het nagerecht moet de twee producten uit de black box bevatten.

Jury

De jury, bestaande uit Meesterkoks Marcel de Leeuw, Jonathan Zandbergen en groentekok Frank Fol, complimenteerde de deelnemende teams met het feit dat ze in zo'n korte tijd zo'n hoog niveau wisten neer te zetten. Jurylid en groentenkok Frank Fol: 'De truc is om zo consequent mogelijk te koken en bij fouten rustig te blijven.'

Gouden Koksmuts

De Gouden Kokmuts stond tijdens de wedstijd op een prominente plek in de wedstrijdarena te schitteren om de deelnemers nog meer motivatie te geven.

Onder het toeziend oog van de winnaar uit 2019, Jonathan Zandbergen, gingen de deelnemers aan de slag om de gerechten voor de jury te bereiden.

Deelnemende teams Gouden Koksmuts

De deelnemers moesten in 5,5 uur tijd, de vijf gerechten neerzetten voor de jury. 'Dan moet je een hele strakke planning hebben en trainen', aldus Nina Graver van restaurant Het Roode Koper.

Voordeel na voorronde

De winnaars van het beste voor- en tussengerecht in de voorronde op Gastvrij Rotterdam kregen tijdens de finale op de Horecava een klein voordeel ten opzichte van de andere deelnemers.

De winnaars van het beste voorgerecht in de voorronde:
Restaurant Flore.

De winnaars van het beste tussengerechtin de voorronde:
Hotel Restaurant Het Roode Koper.

Wijzigingen Gouden Koksmuts

Een belangrijke verandering is dat deelnemers aan de Gouden Koksmuts – ook wel bekend als het NK Koken – is dat koks tussen de 21 en 29 jaar oud zijn, vanaf niveau 4.

Voorheen zat er geen leeftijdsgrens op de inschrijving. ‘Nu wordt teruggegaan naar de oorspronkelijke opzet van de Gouden Kokmuts’, legde de organisatie eerder uit. ‘Een springplank voor een succesvolle culinaire carrière’.