Aziatisch en vegan: 'Dit doen wij al eeuwen'

Aziatisch en vegan: 'Dit doen wij al eeuwen'

Met de Chinese, Japanse, Koreaanse, Thaise én Indiase keuken presenteerden Aziatische ondernemers zich van hun vegan-kant. 'Plantaardige ingrediënten spelen al eeuwen een rol in onze keuken.'

Ter gelegenheid van de opening van het Aziatisch Paviljoen op Horecava 2023 heeft de Vereniging van Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) een Vegan Tour op de Horecava georganiseerd.

Gerenommeerde Aziatische chefs bereidden gerechten uit de keukens van China, Japan, Korea, Thailand en India.

Van oudsher kent de Aziatische keuken al veel veganistische en vegetarische gerechten. De vele religies, waaronder het boeddhisme, en de diversiteit aan culturen hebben volgens de VCHO al eeuwen geleden de basis gelegd voor de hedendaagse Aziatische keuken. Hierin spelen plantaardige ingrediënten de hoofdrol.

Korean Gaja Korean BBQ & Bar, Amsterdam

Een van die keukens is de opkomende Koreaanse keuken. Daarvan openen er steeds meer.

Binnenkort, begin april, opent Yu Bin, voorzitter van de VCHO Korean BBQ & Bar Gaja in Amsterdam. 'Wij openen in het pand aan de Oosterdokkade waar voorheen Vapiano zat, vertelt hij trots.

Bin heeft de intentie om er, net zoals zijn Japanse restaurants van Mojo, een keten van te maken. 'Maar eerst maar eens kijken wat dit gaat doen natuurlijk. Maar het is wel de bedoeling.'

Koreaans en Chinees

En die nieuwe zaak gaat gerund worden door restaurantmanager Sanne Chang en keukenmanager Qiming Xu, momenteel werkzaam bij Mojo in Utrecht.

Beiden hebben een Chinese achtergrond en werken nu in een Japans restaurant. Maar de raakvlakken tussen de Chinese en de Koreaanse keuken zijn groot, leggen ze uit.

'Er zijn veel Chinese gerechten die zijn beïnvloed door de Koreaanse cultuur en andersom', vertelt Chang. 'De diversiteit en de kleine gerechten maken de Koreaanse keuken echt anders', vult Xu aan.

De nieuwe zaak aan de Oosterdokkade krijgt twee verdiepingen. 'Beneden komt een bar-gedeelte waar we gasten kennis laten maken met Korean streetfood. Boven komt het Korean BBQ-deel.'

All You Can Eat-concept en deels vegan

Gaja - Koreaans voor "Let's go!"- krijgt naast deze twee verdiepingen ook een groot terras voor de deur, van zo'n 80 vierkantemeter. 'Het enige stukje Nederlandse eraan', lacht Yu Bin. 'Die typische terrascultuur.'

'Verder moeten mensen bij Gaja echt het gevoel krijgen in Korea te zijn', zegt Sanne Chang. 'Dat merk je niet alleen aan het eten, maar ook aan de inrichting.'

En het eten zelf wordt all you can eat én een vast menu. 'Daarbij streven we om er zo'n 20 procent vega(n) van te maken', zegt Bin. Gaja Korean BBQ en Bar moet begin april 2023 de deuren openen.