Bib-restaurant Klaas in de verkoop

Bib-restaurant Klaas in de verkoop
Niek Groen (l) en Jos Keijsper (r) bij Eetcafe Klaas - Foto Jesse Reij

Compagnons Jos Keijsper en Niek Groen geen hun eigen weg en zetten Eetcafé Klaas in de verkoop.

In 2016 begon het avontuur van Café Restaurant Klaas. Jos als chef-kok en Niek als gastheer. Er volgen meer bedrijven. De bevriende compagnons hebben besloten om de boedel te scheiden. Klaas staat nu te koop.

Geweldige tijd gehad

‘We kijken terug op een geweldige tijd. We zijn begonnen met een klein team, waren vijf dagen per week geopend voor diner en in de jaren daarna hebben we alles aangepakt. Van feesten en bierproeverijen, livemuziek, luxe menu’s met wijnarrangementen, een kerstmarkt, take-away en maaltijdbezorging in de corona lockdown. En natuurlijk de Uitgeester kermis, een groots 5-daags evenement.'

Jos Keijpser en Niek Groen. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency
Jos Keijpser en Niek Groen. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Zowel qua sfeer, beleving en smaak, hebben Groen en Keijsper altijd willen verrassen onder andere met het zelfgebrouwen speciaalbier Witte Klaas en de service.

Uitbreiding op het Erfgoedpark

In februari 2020 werden Jos en Niek benaderd om de horeca op Erfgoedpark de Hoop te faciliteren. Door het uitbreken van de coronapandemie, met als gevolg een horecalockdown, besloten Jos en Niek om in mei 2020 ijssalon De Kleine Molen te openen.

'Bij Klaas waren onze bezorgmaaltijden een succes, maar een deel van ons team zat thuis. Met alle collega’s hebben we de Kleine Molen verbouwd, geschilderd en ingericht tot volwaardig ijssalon.

Niek (l) en Jos (r) voor De Kleine Molen op Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest - Foto Kim de Vries
Niek (l) en Jos (r) voor De Kleine Molen op Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest - Foto Kim de Vries

In juni 2021 volgde de opening van Restaurant Krelis. Omdat Jos en Niek niet meer dagelijks bij Klaas aanwezig konden zijn, werden collega’s met de juiste ervaring aangetrokken. Café Restaurant Klaas werd Eetcafé Klaas met een passende Eetcafé kaart en uitstraling. Het team groeide van 2 naar 80 medewerkers in zeven jaar.

Persoonlijke ambities

Jos en Niek kijken terug op zeven mooie jaren maar kijken ook vooruit. Jos en zijn partner Natalie hebben al enige tijd de wens om te verhuizen. De keuze is gevallen op Dordrecht, waar Natalie is opgegroeid. Hij bezint zich op een nieuwe uitdaging. 'Het staat nog niet vast wat ik daar exact ga doen,’ vertelt Jos openhartig. 'Mijn gezin en ik willen ons eerst rustig vestigen en het huis van mijn schoonvader verbouwen. Daarna gaan we in de zomer met onze camper reizen, om tijd met het gezin door te brengen en inspiratie op te doen voor een nieuwe onderneming’.

Boedel scheiden

De bevriende compagnons hebben besloten om de boedel te scheiden. Klaas staat nu te koop. 'De afgelopen zeven jaar hebben we samen met ons team iets moois opgebouwd. Terugkijken is fijn maar vooruitkijken nog veel belangrijker. Vooral in de afgelopen maanden, spraken wij vaak over de toekomst en hebben we uitgebreid gefilosofeerd over geluk in het leven. Want wat maakt ons persoonlijk nu écht gelukkig? Daarin geven we elkaar ook nu de ruimte en dat betekent dat we ieder ons eigen pad volgen.’’

Restaurant Krelis en De Kleine Molen

Jos en Niek bij Restaurant Krelis. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency
Jos en Niek bij Restaurant Krelis. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Niek blijft ondernemer in Uitgeest en krijgt de kans om Restaurant Krelis en ijssalon De Kleine Molen voort te zetten. ‘Een geweldige uitdaging die ik graag met ons team wil aangaan,’ geeft Niek aan. 'Er werken fijne mensen in onze organisatie met wie ik verder wil. Het Erfgoedpark is een schitterende locatie aan het Uitgeestermeer waar ik word uitgedaagd om als ondernemer de horeca op een bepaald niveau neer te zetten.'

Bij het afscheid van Jos, loopt er ook een stukje kennis en kunde de deur uit. Ik heb veel van Jos geleerd en samen met het team gaan wij dit levenswerk voortzetten. Ik ben in gesprek met een nieuwe chef-kok en binnen de organisatie hebben wij ook talentvolle medewerkers die nu een nieuwe kans krijgen om door te groeien.'

Restaurant Krelis wordt toegankelijker

Niek wil, vooruitkijkend op de toekomst, een toegankelijkere zaak. 'Op dit moment heeft Krelis geen carpaccio en saté. Dat was wel het succes van Café Restaurant Klaas toen Jos en ik in 2016 startten.'

Jos: ‘Wij serveerden destijds carpaccio en saté, maar ook eendenlever, heilbot en langoustines. Een mix van herkenbare maar ook luxe ingrediënten. Dat sloeg aan.'

Niek: 'Restaurant Krelis is nu wel succesvol met verrassende gerechten, mooie wijnen, de luxe high tea, bovenzalen en een mooie algehele beleving. Echter wil ik dat alle Uitgeesters en andere gasten zich bij ons welkom voelen. We hebben goed geluisterd naar onze gasten en collega’s. Daarom hebben we gezamenlijk met ons team besloten om een kleine conceptwijziging door te voeren. Als je saté wilt eten, kom je gezellig langs. Als je zin hebt in bouillabaisse, staat deze nog steeds op de kaart. Krelis behoudt het goede, maar voegt toegankelijkheid toe. En bij ijssalon De Kleine Molen haal je van april tot september nog steeds heerlijk huisgemaakt ijs, koffie, thee en meer.'

Eetcafé Klaas in de verkoop

Jos en Niek hopen dat een enthousiaste ondernemer Eetcafé Klaas wil exploiteren en met dezelfde liefde en energie Klaas wil voortzetten.