Horecabonden verwachten honderden actievoerders

De horecavakbonden van de FNV en CNV verwachten vandaag enkele honderden actievoerders bij hun manifestatie in de Jaarbeurs in Utrecht. 'De zaal komt wel vol', voorspelt een woordvoerster van de CNV Bedrijvenbond. Er kunnen zo'n duizend mensen in.

Maandagmiddag zullen de voorzitters van de werknemersorganisaties FNV en CNV, L. de Waal en D. Terpstra, de demonstranten ,,een hart onder de riem steken''. Ook komt popgroep Van Dik Hout optreden.

De FNV Horecabond heeft werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) afgelopen week uitgenodigd voor een nieuw gesprek over de CAO. ,,De werkgevers hebben de handschoen nog niet opgepakt'', aldus een woordvoerder van de bond. De actie gaat maandag dan ook door.

KHN laat weten al wel met concurrerende vakbond De Unie in gesprek te zijn. Volgens een zegsman gaat het om verkennende gesprekken. Na 1 november zijn ook de andere bonden weer welkom.

De werkgevers braken het CAO-overleg half juni af. Voor de circa 300.000 werknemers in hotels, restaurants en cafés geldt nu geen collectieve arbeidsovereenkomst.