Restaurant Envy wordt café restaurant Verlan

Restaurant Envy wordt café restaurant Verlan

De mannen achter Panache en Helling 7 geven met Café Restaurant Verlan een nieuwe culinaire bestemming aan het pand van Envy aan de Prinsengracht in Amsterdam.

‘We hadden al eerder het idee om iets samen te doen’, vertelt Tijn Nieuwenhuizen samen met Daan Bonsen, Sander Ravesloot en Dirk Mooren de eigenaren van Verlan. ‘En toen kwam in september de kans om Envy over te nemen.’

Envy was sinds de opening in 2005 een begrip in Amsterdam, de plek waar veel bekende chefs hebben gewerkt. O.a Michiel van der Eerde (Baut), Richard van Oostenbrugge (212) en Nick Bril hebben in de keuken van Envy gestaan. Eind 2019 startte Bobby Rust als chef-kok bij Envy in Amsterdam.

Het restaurant was jarenlang in het bezit van een Bib gourmand bij Michelin. Restaurant Envy is na de laatste lockdown 2 jaar dicht geweest, maakt een herstart in mei 2022 en nu huist Verlan dus in het pand.

Laagdrempelig

‘Op dit stukje gracht zitten niet veel restaurants’, stelt Nieuwenhuizen. ‘Met veel hotels, passanten en bewoners kunnen we hier als café-restaurant een punt maken. Voor ons was het duidelijk om een restaurant te beginnen, met de toevoeging café willen we aangeven dat Verlan laagdrempelig is.'

'We willen inspelen op de buurt, van ons à-la-cartemenu kun je ook gewoon even een of twee gerechten en een drankje bestellen. Je hoeft geen heel menu te hebben. Daarnaast hebben we een leuke bar met een kaart met barbites, dus iedereen is hier ook welkom voor gewoon een biertje en een bite aan de bar.’

Soft opening

Verlan is begin februari soft open gegaan. Het café-restaurant heeft zo’n 90 tot 100 couverts waarbij er zo’n 20 tot 25 aan de bar en hoge tafels bij binnenkomst kunnen plaatsnemen. In totaal werken er 10 fte bij Verlan, 5 in de bediening en 4 plus een afwasser in de keuken.

‘We hebben, net zoals veel zaken, alleen wat problemen met aantrekken van personeel in de keuken gehad’, verklaart Nieuwenhuizen. ‘Met de bediening niet. We werken al langere tijd met studenten van de hotelschool bij onze andere zaken. In januari hadden we een diner georganiseerd voor 100 hotello’s. Daar kwamen veel aanmeldingen uit. Personeel vinden we belangrijk. We betalen goed, organiseren veel voor ze en er zijn doorgroeimogelijkheden. Tenslotte ben ik zelf ook doorgegroeid als hotello, van een hulpje in Café Panache tot mede-eigenaar van Verlan.’

Comfortabel en kosmopolitisch

De sfeer van Verlan laat zich het beste omschrijven als comfortabel en kosmopolitisch. ‘De inrichting was recent al helemaal vernieuwd door de vorige eigenaar’, zegt Nieuwenhuizen. ‘Ramses Cesar, die ook Door74 heeft gedaan, heeft voor ons alleen een laatste touch aangebracht.’

In de keuken staan chefs Dirk Mooren en Kevin Resodihardjo, die elkaar kennen van Het Conservatorium Hotel en Café Panache. De stijl van de keuken is modern Europees, met een Franse basis en à-la-carte. ‘Straks gaan we misschien een menu du jour doen’, vertelt Mooren. ‘Maar à-la-carte past bij onze toegankelijkheid. De gerechten zijn geconcentreerd op de mooie bereiding van het centrale stuk of het nu vlees, vis of groente is met daaromheen passende garnituren.

Mooie cocktailkaart

Bij Verlan wordt veel aandacht aan dranken besteed. ‘Onze cocktailkaart is een mooie mix van classics met onze eigen twist, stelt Nieuwenhuizen. ‘De kaart en wijnkaart heb ik samen met onze barman Alex ontwikkeld, die in Mallorca ook sommelier is geweest. Op de wijnkaart hebben we zo’n 70 wijnen met veel aandacht in de prijscategorie van €40 tot €60. We hebben, naast de bekende gebieden, ook juist gekozen voor wijnen van relatief kleine wijnmakers uit wat minder bekende streken. Daar kun je nog een hele goede prijs/kwaliteit vinden, wat niet meer lukt met wijnen uit de Bourgogne of Piemonte.’

‘We zijn blij met de eerste avonden en ervaringen. Het loopt lekker en we zitten ook al in het lastminuteprogramma van de hotelconciërges. Met veel goede hotels in de buurt gaat ons dat ook veel opleveren’, zo besluit Nieuwenhuizen.