Nieuwe award bij Gault&Millau 2023: Best Dutch Chef Abroad

Nieuwe award bij Gault&Millau 2023: Best Dutch Chef Abroad
Foto: Marcel van Hoorn.

Gault&Millau voegt in 2023, op 13 februari tijdens de bekendmaking van de nieuwe punten en awards, een nieuwe award toe aan de toch al imposante rij prijzen: die voor Best Dutch Chef Abroad. Nick Bril van The Jane** in Antwerpen is de eerste winnaar van deze nieuwe award.

Elk jaar heeft Gault&Millau wel een of twee verrassingen in petto in de vorm van nieuwe awards. En dat is in 2023 niet anders. Om Nederlandse chefs met succes in het buitenland te eren, wordt dit jaar voor het eerst de award voor Best Dutch Chef Abroad uitgereikt. Nick Bril van tweesterrenrestaurant The Jane in Antwerpen is de eerste winnaar van die award.

'Deze laureaat is een serieuze topper, staat volgens eigen zeggen nog aan het begin van zijn carrière maar heeft al veel bewezen', zo leest het juryrapport. 'Reizen is een van zijn grootste inspiratiebronnen en deze duizendpoot wil in alles wat hij doet gasten entertainen en pleasen. Daarom gaat onze eerste Best Dutch Chef Abroad Award naar Nick Bril van The Jane in Antwerpen.'

Bijzonder is dat Bril in de Gault&Millau 2023 gids voor België de award voor Chef van het Jaar heeft gewonnen. Hij is daarmee een van de weinige chefs die in gidsen van twee verschillende landen awards heeft gewonnen, en misschien wel de eerste die dat in hetzelfde jaar presteert.

Nederlandse chefs over de grens

Ook buiten onze landsgrenzen zijn van oorsprong Nederlandse chefs succesvol. En dan doelen we niet op succesvolle buitenlandse zijprojecten als Brass Boer Bonaire of Curacao van Jonnie en Thérèse Boer, maar op Nederlanders die hun gastronomische carrière volledig buiten Nederland aan het opbouwen zijn.

Soms komen ze weer terug in Nederland, zoals Jeroen Achtien die sinds 2018 in Zwitserland werkte en daar twee sterren kookte bij Vitznauerhof en nu Inter Scaldes*** overneemt. Of Ollie Schuiling die, ook in Zwitserland, drie jaar keukenchef was bij driesterrenrestaurant Schloss Schauenstein en in 2020 Kasteel Heemstede* overnam.

Anderen blijven langer weg, zoals Richard Ekkebus, die al 30 jaar in het buitenland werkt en sinds 2005 succes heeft met Amber** in Hongkong. Ook awardwinnaar Nick Bril werkt al bijna 10 jaar buiten Nederland.

The Jane

Sergio Herman opende The Jane in 2014, met vanaf dag één Nick Bril als chef-kok. Die kookte er meteen een ster en in 2016 een tweede. Sinds 2017 heeft Bril al de dagelijkse leiding over het volledige bedrijf, Herman droeg The Jane in 2021 helemaal over op Bril.

In 2015 werd The Jane de Hoogste Nieuwkomer in Gault&Millau België. In de Belgische gids voor 2023 staat The Jane overigens met 18,5 punt genoteerd. En in die gids staat Bril dus ook met de award voor Chef van het Jaar.

Bril heeft overigens sinds 2019 met August een tweede restaurant, op een steenworp van The Jane. Dat werd net als The Jane ook meteen bekroond met de award voor Hoogste Nieuwkomer in Gaul&Millau 2020 voor België.