Gault&Millau 2023: Dé Jonge Topchef van het Jaar

Gault&Millau 2023: Dé Jonge Topchef van het Jaar
Guido, Braeken, Kasteel, Wittem

Guido Braeken van Julemont in Wittem mag zich dé Jonge Topchef van het Jaar 2023 noemen. Gault&Millau gaf hem deze titel maandag 13 februari in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Guido Braeken is sinds april 2021 chef-kok van restaurant Julemont. 'Mooi om Robin van de Bunt, Jonge Topchef van het jaar 2022, te mogen opvolgen', vertelt Braeken vanaf het podium. 'We hebben een mooi team staan', zegt hij over Julemont. 'Daarmee begint alles, alleen ben je niets.'

Guido Braeken zette zijn eerste stappen op het fine dining-pad in 2005, bij Restaurant In De’n Dillegaard in het Zuid-Limburgse Nuth. Twee jaar later ging hij – een kleine 5 kilometer verderop – werken in het befaamde sterrenrestaurant De Leuf in Ubachsberg.

Na 5 jaar onder de vleugels van Paul van de Bunt, ging Braeken de grens over om in het Belgische Lanaken te gaan werken in restaurant La Source in hotel La Butte aux Bois, onder de Nederlandse chef-kok Ralf Berendsen, wiens naam het tweesterrenrestaurant inmiddels draagt.

In september 2019 haalde Servais Tielman, Braeken terug naar Nederland, om hem verantwoordelijk te maken voor Beluga Loves You in Maastricht. Sinds 1 april 2021 is Guido Braeken chef-kok van Restaurant Julemont van Château Wittem.

Onderscheidingen

In iets meer dan een jaar heeft Guido Braeken zijn restaurant Julemont flink op de culinaire kaart gezet. Zo ontving de zaak in maart 2022, 11 maanden na de opening, een notering in de Gault&Millau-gids, met 15,5 punt. Twee maanden later volgde de grootste verrassing met het toekennen van niet één, maar twee sterren door Michelin.

Over Gault&Millau Nederland

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.

Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'.