Gault&Millau 2023: New chef on the block

Gault&Millau 2023: New chef on the block

Yornie van Dijk, sinds juni 2022 eigenaar en chef van restaurant Basiliek in Harderwijk, heeft de Gault&Millau 2023 award voor New Chef on de Block gekregen.

Yornie van Dijk (toen 29) nam Basiliek in juni 2022 over van Rik en Tabitha Jansma, maar deed geen stap in het onbekende: de 3,5 jaar daarvoor was hij al keukenchef van het restaurant in Harderwijk. Tussen de vele nieuwe chefs valt hij op, en dat levert hem nu de Gault&Millau 2023 award voor New Chef on de Block op. 

'De ambitieuze en enthousiaste chef heeft in zijn geboortestad met frisse blik en veel schwung restaurant Basiliek overgenomen', vindt de jury. 'Van Dijk heeft met Nordic cuisine de zaak volledig naar eigen hand gezet.'

Van Dijk is goed op weg, zo lijkt het. Basiliek werd recent opgenomen op nummer 66 in de top-100 beste restaurants in de culinaire gids Lekker. Daarnaast maakte Michelin bekend dat het restaurant nieuw in de selectie van 2023 wordt opgenomen. Met de overname van het restaurant verdween de ster die Jansma er jaren had, Van Dijk wil die graag terugkoken. 

En hij teert daarbij allesbehalve op oude successen en heeft het restaurant in het eerste halfjaar al behoorlijk naar zijn hand gezet. Het interieur, de brigade, de muziek, het servies: alles is wat eigentijdser, jonger en daarmee meer ‘Van Dijk’ geworden. 

De groei van keukenchef naar chef en ondernemer, zijn eigen kijk op ondernemerschap en zijn visie met het restaurant, leveren Van Dijk nu de Gault&Millau 2023 award voor New Chef on de Block op. 

Over Yornie van Dijk 

Yornie van Dijk begon als 13-jarige afwasser in de horeca, bij De Dolle Griet in Harderwijk. Als afwasser mocht hij af en toe wat werkzaamheden verrichten in de keuken. Daar had Van Dijk het naar zijn zin, op school voelde hij minder sterk de behoefte om zijn best te doen. Zijn vmbo haalde hij niet, de avondschool ging vervolgens met horten en stoten. Een docent viel het tijdens een kookopdracht voor school op, dat Van Dijk daar wel lol in had. Hij deed de suggestie om de koksopleiding te doen. Daar bleek hij talent te hebben en kwam uiteindelijk op de Cas Spijkers Academie terecht. 

Van Dijk stond in de keuken van Parc Broekhuizen in Leersum, ’t Nonnetje in Harderwijk, De Librije in Zwolle en Ratatouille in Harderwijk. Daarna werkte hij 3,5 jaar als keukenchef in Basiliek, waarna hij de kans kreeg om het restaurant over te nemen