Gault&Millau 2023: twee keer Hoogste Nieuwkomer van het Jaar

Gault&Millau 2023: twee keer Hoogste Nieuwkomer van het Jaar
Links het team van Saam, rechts Yuri en Britta Wattimena van Yano

Niet één maar twee awards voor Hoogste Nieuwkomer bij Gault&Millau 2023. Zowel Saam in Amstelveen als Yano in Rotterdam krijgen een award voor hun opvallende debuut in de restaurantgids.

Er kan maar één restaurant de Hoogste Nieuwkomer van het Jaar in Gault&Millau 2023 zijn, toch? Maar wat nou als twéé restaurants debuteren met hetzelfde hoogste puntenaantal? Nou, dan geef je ze gewoon allebei de bijbehorende award. En zo geschiedde bij de uitreiking van de prijzen op 13 februari in Utrecht.

Zowel Saam in Amstelveen als Yano in Rotterdam krijgen dit jaar de award voor Hoogste Nieuwkomer van het Jaar. Beide debuteren in de gids met 14,5 punten én twee koksmutsen.

Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Saam

Saam opende in het najaar van 2022 en is ontstaan uit een samenwerking tussen een team van sommeliers en chefs uit Zuid-Afrika en Nederland. Gezamenlijk zetten zij een restaurantproject op in Amsterdam. De naam Saam is een samentrekking van SA en AM, de afkortingen van South Africa (Zuid Afrika) en Amsterdam. Het woord ‘saam’ betekent ook ‘samen’in het Afrikaans.

Aan Saam zijn niet de minste namen verbonden. Zo wordt de keuken aangestuurd door Margo Jansen, de Nederlandse chef die jarenlang The Tasting Room at Le Quartier Français in het Zuid-Afrikaanse Franschhoek had. Zij blijft wel in Zuid-Afrika wonen en stuurt het team op afstand aan. In de keuken heeft Jasper Hermans, voormalig chef bij Restaurant Aan de Poel**, de dagelijkse leiding.

De internationale aanpak vertaalt zich in een Europees geïnspireerde keuken op basis van Nederlandse producten, Zuid-Afrikaanse kruiden, specerijen en smaakmakers.

Het team bestaat naast Margot Janse en Jasper Hermans uit Thomas Kooijman: Bar Alt, Mos*, Aan de Poel**, Koen van der Plas: Sommelier Award Michelin 2020 en Sommelier van het Jaar 2019 door Gault&Millau, Kasteel Heemstede*, Inter Scaldes***, Max van Bockel: Rijks*, Treeswijkhoeve**, Restaurant Amber** en Rozemarijn Wessels: Sales & Marketing bij A Genuine Wine Company, Hotel the Craftsmen, Brasserie van Dam.

Het restaurant is gevestigd in het vernieuwde Klein-Paardenburg aan de Amstel in Amstelveen. Saam biedt op de begane grond plaats voor 46 gasten, inclusief een chef’s table voor 8 personen. De bovenbar kan nog eens 18 couverts kwijt.

Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Yano

Yano is een fine dining van Britta en Yuri Wattimena, dat in het najaar van 2022 opende in Rotterdam. Het is de eerste eigen zaak van het (echt)paar dat ruime ervaring heeft bij Rotterdamse restaurants in het topsegment.

Britta werkte als gastvrouw bij sterrenrestaurants als FG Restaurant**, Food Labs by François Geurds* en Amarone*. Yuri heeft FG Restaurant**, Food Labs by François Geurds*, Amarone* en The Millèn* op zijn cv staan, waar hij bij de laatste drie als souschef werkte.

Eerst zou de zaak openen als Noya, een samenvoeging van Noah en Yara, de kinderen van Britta en Yuri Wattimena. Al snel bleek dat die naam precies tegelijk door iemand anders voor een ander Rotterdams restaurant was geregistreerd. Dus werden de kindernamen in een andere volgorde gezet en kwamen Britta en Yuri uit op Yano.

Voor het interieurontwerp tekent Jeroen Smeele van Smeele Design. Hij tekende een elegant, ingetogen interieur in de stijl van ‘Japandi’: een mix van Japanse en Scandinavische invloeden. Yuri is half Moluks en Britta half Fins, dus Japandi weerspiegelt voor een deel ook hun afkomst.

'De zorg voor een gedetailleerde en onderscheidende stijl markeert hun eerste eigen restaurant', aldus de jury. 'De rijk smakende keuken met invloeden uit Zuid-Amerika en Indonesië imponeert.'