Gault&Millau 2023: Ontdekking van het Jaar

Gault&Millau 2023: Ontdekking van het Jaar

Restobar Rosie in Utrecht, open sinds oktober 2022, wint de Gault&Millau 2023 award voor Ontdekking van het jaar. Rosie is de nieuwe zaak van Jac Rijks en Yora Galjaard.

Wat (bijna) heel Utrecht al wist, word nu ook door Gault&Millau erkend: een van de bestbewaarde kookgeheimen van de Domstad heet Jac Rijks, die sinds oktober 2022 weer een eigen restaurant heeft: restobar Rosie. En die zaak is nu benoemd tot Ontdekking van het Jaar. Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma reikte Rijks de award uit.

'Rosie is een stoer en zelfverzekerd restaurant dat met beide benen op de grond staat', zegt de jury. 'Enkel de beste ingrediënten halen de selectie, alles is huisgemaakt door chef Jac Rijks, die niets aan het toeval overlaat. Zijn aanwezige ambacht en klasse proef je bij elke hap.'

'Gasten krijgen bij ons iets wat ze niet gewend zijn', zegt Rijks.

Jac Rijks en Yora Galjaard

Omdat Rijks van zichzelf weet dat het goed is om een compagnon te hebben, is hij voor Rosie de samenwerking aangegaan met Yora Galjaard. Die is naast gastheer van Rosie in Utrecht ook bekend van zaken als Goesting, Orlof aan de Kade en Blue Bar1. 

Bij Rosie draait het om betaalbare kwaliteit, een ongedwongen sfeer, laagdrempeligheid maar ook een zeker cachet. Van 12.00 uur 's middags tot 00.00 uur 's nachts kunnen gasten terecht voor alles tussen een sandwich en tarbot. 

Op de kaart staan zo'n 15 gerechten, geprijsd tussen de €9 en €24. Daarnaast is er een uitgebreide borrelkaart, die uiteenloopt van Italiaanse culatello tot sashimi en zelfgemaakte ossenstaartbitterballen. 

Rosie biedt 37 couverts, waarvan 12 plekken aan de eetbar, met uitzicht op de keuken. Voor die bar is een aparte kaart met 8 kleine gerechtjes, die elke week wisselen. Dat idee leende Rijks uit Japan, waar hij in de keuken van Kiyama* in Kyoto werkte. 

Rijks stopte in augustus bij het ietwat curieuze Utrechtse restaurant De Eetplaneet, in oktober opende Rosie. Rijks en Galjaard namen met hun nieuwe zaak de plek in van een ander restaurant, en verbouwden dat voor €80.000 wat ze middels crowdfunding ophaalden. 

Rijks draait al lang mee in de Utrechtse horeca. Voor De Eetplaneet was hij vooral bekend van het klassieke L’ami Jac en dáárvoor Amberes.