Gault&Millau 2023: Ambachtsman van het Jaar

Gault&Millau 2023: Ambachtsman van het Jaar

Restaurantgids Gault&Millau heeft Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn verkozen tot Ambachtsman van het jaar 2023. Dit is maandag 13 februari in Tivoli Vredenburg in Utrecht bekend gemaakt tijdens een live event.

Boerenzoon Martin Kruithof (1960) zwaaide na zijn diensttijd die hij doorbracht als kok-soldaat, af naar het buitenland. In Parijs en in Düsseldorf werkte hij in een driesterrenrestaurant. In 1993 keerde hij terug naar zijn Overijsselse roots. Als patron-cuisinier van het Giethoornse restaurant De Lindenhof mocht hij in 1996 zijn eerste en in 2005 zijn tweede Michelinster in ontvangst nemen.

Martin Kruithof: 'Belangrijkste is met goede producten werken.' De nieuwe generatie neemt hij graag mee in de wereld van gastronomie. 'Mensen opleiden vind ik heel belangrijk. Er zitten er hier ook een paar in de zaal en daar ben ik heel trots op.'

Als paling-ambassadeur van Nederland is het gerecht ‘Giethoorn & Tokio’ een van zijn favorieten. Dat is paling met rettich, wasabi en wakame. De paling komt uit Giethoorn, de rettich uit eigen tuin en de wasabi en wakame uit Japan. 'Zo komen twee landen samen in een gerecht.'

Over Gault&Millau Nederland

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw.

De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.

Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'.