Gault&Millau 2023: Sommelier van het Jaar

Gault&Millau 2023: Sommelier van het Jaar
De eigenaren van cafe Parlotte Margot Los (l), Maarten Pinxteren (chef-kok) en Marjolein Peltzer. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Margot Los van Café Parlotte in Amsterdam is door restaurantgids Gault&Millau verkozen tot Sommelier van het Jaar 2023. Dit is maandag 13 februari tijdens een live event bekendgemaakt in Utrecht.

Margot Los is mede-eigenaar van Café Parlotte in Amsterdam, dat in de coronacrisis de deuren opende. In Café Parlotte schenken ze wijn van heel speciaal tot alledaags. 'Van grote referenties tot de minder bekende producenten, die vaak net zoveel plezier leveren', zo vermeldt de website. 'Café Parlotte is een plek waar wijn nooit moeilijk is, maar altijd bijzonder.'

'Wow, dit had ik niet verwacht', zegt ze stralend vanaf het podium. 'Fantastisch.'

Café Parlotte is gevestigd aan de Westerstraat 182, in de Jordaan. Margot Los is samen met Marjolein Peltzer en Maarten Pinxteren eigenaar van het restaurant.

Keuken Café Parlotte

De keuken, gerund door Pinxteren, (ex-chef De Klepel) is sterk Zuid-Frans/Baskisch beïnvloed. De naam was nog wel een geworstel, maar uiteindelijk viel iedereen voor Parlotte, wat zoveel betekent als ‘van kletsen krijg je dorst’. 

Over Gault&Millau Nederland

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'.