Horeca groeit nauwelijks in laatste kwartaal

Horeca groeit nauwelijks in laatste kwartaal

De omzet in de horeca is in het vierde kwartaal vrijwel gelijk gebleven aan het derde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mogelijk heeft dat te maken met de hogere prijzen, want het volume daalde. In het slotkwartaal ging de omzet met 0,1 procent omhoog. Maar het volume daalde met 1,2 procent.

Hotels haalden minder omzet. Het aantal gasten dat vorig jaar in Nederlandse hotels, bungalowparken en campings overnachtte, is wel weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Vooral het aantal buitenlandse gasten dat in hotels verbleef nam toe.

Eet- en drinkgelegenheden zetten 1,4 procent meer om, vooral dankzij fastfoodrestaurants die ook meer producten verkochten. Ook bij 'gewone' restaurants, kantines en catering werd meer uitgegeven. In cafés daalde de omzet juist met 1,5 procent.

Jaar van herstel

Voor de horeca was 2022 wel een jaar van herstel want de omzet steeg met 53 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar in 2021 waren er dan ook nog een aantal coronalockdowns en andere maatregelen om de pandemie te beteugelen. In 2022 was daar minder sprake van.

De omzet van de hele horeca was ook 13,5 procent hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Dat werd echter veroorzaakt door prijsstijgingen, stelt het CBS, want het volume ligt nog wel lager dan in 2019.