Ludieke horeca-acties gaan de tweede week in

De ludieke acties in de horeca zijn hun tweede week ingegaan. De FNV Horecabond en CNV Horeca hingen maandagochtend een levensgroot spandoek van drie bij vijftien meter aan de pier in Schevingen met de tekst: de horeca werkt niet zonder CAO.

De bonden zijn vorige week met de acties begonnen om de horecawerkgevers zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Na het ontrollen van het spandoek aan de Scheveningse pier trekken de bonden maandag met een groep actieve leden langs cafés en restaurants op de boulevard in Scheveningen.

Ook delen de bonden bij horecabedrijven in Den Haag pamfletten uit en roepen werknemers op mee te doen aan de landelijke manifestatie op 30 september in de Utrechtse Jaarbeurs. Daarnaast zijn maandag ludieke acties te verwachten in de regio Nijmegen. De bonden zeggen gedwongen te worden tot actievoeren, omdat Koninklijk Horeca Nederland (KHN) in juni een voor hen onacceptabel eindbod heeft voorgelegd. KHN wil voorlopig niet met de bonden verder onderhandelen, omdat het momenteel met De Unie verkennende gesprekken voert. Horeca Nederland hoopt vervolgens 1 november het CAO-overleg te hervatten.

Volgens het eindbod van de ondernemers moeten de lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent stijgen, afgezien van de werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen. Dat is volgens de FNV- en CNV-bonden onacceptabel, omdat het zou betekenen dat het overgrote deel van de horecawerknemers er niks bij krijgt. Zij willen 4 procent meer loon voor alle werknemers in de horeca.

Voor elke werkdag staan deze week actie op de rol. Dinsdag staan Apeldoorn, Eindhoven en Maastricht op de agenda. Woensdag worden pamfletten uitgedeeld in Enschede. Donderdag zijn acties te verwachten in Assen, Zutphen, Den Bosch en Eindhoven. Vrijdag staan Leeuwarden, Nijkerk/Ermelo en wederom Eindhoven op het programma.