Metamorfose voor boulevard in Harderwijk

Het aangezicht van Harderwijk verandert ingrijpend als het gemeentelijke plan Waterfront wordt uitgevoerd. In plaats van het parkeerterrein op de boulevard komen er een strand, winkeltjes en ruimte voor vermaak. Dit bleek dinsdag toen het eerste concept van Waterfront werd gepresenteerd.

Het Dolfinarium blijft waar het is, maar het moet meer een eigen gezicht krijgen. De verouderde industrieterreinen bij de boulevard moeten wijken voor luxe woningbouw. De boulevard en omgeving moeten een aantrekkelijk gebied voor de toerist worden. Het zal nog zeker tot begin volgend jaar duren voordat er de uitvoering van het plan wordt begonnen. Harderwijk wil geen geld verliezen op het plan dat enkele honderden miljoenen euro's gaat kosten. Die investeringen moeten via de woningbouw en subsidies worden terugverdiend.

Volgens wethouder H. Eijsinga is het plan echter noodzakelijk om het dagtoerisme voor de havenstad te behouden. ‘Wie vanuit de historische binnenstad komt, ziet geen water, maar kijkt uit op auto's. De stad moet aantrekkelijker worden.’Volgende week donderdag geeft de raadscommissie haar oordeel over het plan. Eind 2002 valt het definitieve besluit.