Onderzoek naar diervriendelijker produceren van foie gras

Koninklijk Horeca Nederland gaat leveranciers van foie gras vragen of zij een meer diervriendelijke productiemethode kunnen hanteren met behoud van de huidige kwaliteit van het product. Dit kwam uit het overleg tussen De stichting Wakker Dier, de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Koninklijk Horeca Nederland van maandag 9 september.

De verschillende partijen hebben in een goede sfeer overleg gevoerd over de verkoop van foie gras door restaurants. Voor de dierenbeschermers zit het pijnpunt in het dwangmatig voederen van ganzen en eenden. De restaurateurs stellen vast dat ze met foie gras een legaal product op de menukaart hebben staan. Zij vinden wel dat bezien moet worden of foie gras op een diervriendelijkere wijze geproduceerd kan worden. De respectievelijke achterbannen van Wakker Dier, de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Koninklijk Horeca Nederland worden van deze standpunten op de hoogte gebracht. Op 1 november wordt verder gepraat.

Foie gras is een delicatesse uit de Franse keuken die wordt gemaakt van ganzen- of eendenlever. Daarbij worden ganzen en eenden onder dwang gevoederd. Deze voedermethode is in veel Europese landen, waaronder Nederland, verboden. In Frankrijk en Hongarije echter is de productie van foie gras, ook via de dwangvoedermethode, legaal. Het product dat in Nederlandse restaurants wordt aangeboden wordt legaal geïmporteerd en mag in Nederland worden verkocht.

Kijk hier voor reacties van chef-koks en restauranteigenaars...

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.