Politie maakt einde aan illegale houseparty

De politie heeft zondag een eind gemaakt aan een illegale houseparty in het Noord-Limburgse Bergen die vrijdagavond was begonnen. Zij greep volgens een woordvoerder in omdat er geen vergunning was voor het feest, er geen sanitaire voorzieningen en geen EHBO waren. Ambulances hadden geen toegang tot het terrein.

Een linie van de mobiele eenheid (ME) dreef de feestgangers vanaf half elf zondagmorgen rustig van het terrein richting een volgende linie, twee kilometer verderop. Daar nam de politie tussen de veertig en vijftig vrachtwagens, busjes en auto's met geluidsapparatuur en aggregaten in beslag. Die zijn zondagmiddag opgeslagen in de brandweerkazerne van Bergen.

De politie heeft tijdens de ontruiming, die verder vreedzaam verliep, zes mensen gearresteerd, drie van hen omdat ze voorwerpen naar de politie gooiden, en drie anderen omdat ze niet meewerkten bij de controle van hun auto. De politie gaf bovendien een rijverbod aan drie mensen die onder invloed van alcohol of drugs waren. Rond drie uur zondagmiddag waren de meeste mensen en auto's uit de streek verdwenen, meldde een woordvoerder van de politie. Een peloton ME houdt zondag nog een oogje in het zeil.

Zaterdag besloot de politie de houseparty niet te verstoren. Gemeente en politie waren bang dat de feestvierders ergens anders zouden doorgaan met hun danceparty. Burgemeester C. Klaverdijk vaardigde een noodverordening uit om een einde te kunnen maken aan het feest in het natuurgebied. Die noodverordening blijft nog tot middernacht van kracht. De gemeente en politie hebben onder meer bij de gemeente Moerdijk geïnformeerd hoe ze het beste konden ingrijpen. Daar beëindigden vorig jaar 650 agenten een illegale houseparty.

Op de danceparty in het natuurgebied Bergerheide waren sinds vrijdagavond ruim 2000 feestvierders aanwezig uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Tsjechië. De politie spoorde de feestgangers zaterdag met pamfletten aan te vertrekken. Daaraan gaven die geen gehoor. De festivalgangers waren van plan zeker tot maandag door te gaan. De politie zette zondag tweehonderd ME'ers uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in, ongeveer vijftig andere agenten en vier honden.

De gemeente neemt nu de schade op aan het natuurgebied en gaat dat maandag samen met eigenaar stichting het Limburgs Landschap schoonmaken. Overigens hebben de feestvierders zelf het terrein zo goed als schoongemaakt. Na maandag gaat de gemeente met de eigenaar bekijken wie zij voor de schade aansprakelijk kunnen stellen.