Rondvaartboot terug in grachten Den Haag

Na jaren van afwezigheid keert de rondvaartboot terug in de grachten van Den Haag. Vanaf begin juni 2003 kunnen toeristen in de weekeinden vier keer per dag inschepen voor een tocht van ongeveer twee uur.

De afgelopen jaren moest de VVV toeristen teleurstellen als die naar de mogelijkheden van een rondvaart informeerden. Initiatiefnemer C. Schram heeft grote verwachtingen van de dienst. De afgelopen zomer voer hij bij wijze van proef al drie zaterdagen door de grachten. De belangstelling voor deze tochten was groot.

In eerste instantie gebruikt Schram een Westlander, een lage boot die vroeger werd gebruikt om goederen te vervoeren tussen Den Haag en het Westland. Omdat de meeste bruggen over de Haagse grachten nogal laag zijn, is deze boot bij uitstek geschikt voor de rondvaarten. Mogelijk kunnen er in de toekomst wel normale rondvaartboten worden gebruikt. De gemeente staat volgens Schram positief tegenover plannen om enkele bruggen te verhogen.

Het vaarwater in de binnenstad geniet nauwelijks bekendheid. De passantenhaven aan de Bierkade fungeert als opstapplaats voor de rondvaarten. Vanaf het water zien toeristen onder meer de Chinese buurt, de twee voormalige joodse buurten, de Stationsbuurt, de multiculturele volksbuurten Schilderswijk en Transvaal, de paleistuin bij het Noordeinde, het pittoreske Buurtschap 2005 en Nieuw Centrum (Resident en Hoftoren). Het eindpunt ligt nabij het Centraal Station.

De residentie heeft al sinds het begin van de 17e eeuw grachten rondom het centrum. Ze zijn op advies van Prins Maurits (ter verdediging van de stad) tussen 1612 en 1619 gegraven. De prins wilde hiermee de stad beter verdedigbaar maken.

De rondvaart door de binnenstad is het begin van nog veel meer activiteiten op het Haagse water. Vanaf mei 2003 biedt Schram ook tochten aan over het zogeheten verversingskanaal, langs het toekomstige wijkpark De Verademing in de richting van het Zuiderstrand bij Scheveningen of over de Vliet naar pretpark Drievliet en Voorburg. Schram denkt verder aan een route vanaf het Centraal Station in Den Haag richting Madurodam en de theeschenkerij bij het Westbroekpark.