Themapark met horeca moet Gelredome redden

Het financiële reddingsplan voor stadion Gelredome in Arnhem is vrijwel rond. Gelredome heeft projectontwikkelaar TCN Property Projects uit Nieuwegein een plan laten maken om het terrein rondom het stadion verder te bebouwen met onder andere horeca, winkels, woningen en een theater.

Het stadion heeft een schuld van ruim 27 miljoen euro opgebouwd, maar na bijna een jaar onderhandelen met schuldeisers is daarvan bijna eenderde kwijtgescholden. De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland zijn bereid elk 10 miljoen gulden in de schuldsanering te steken tegen gunstige rentevoorwaarden.

De overheden willen nogmaals geld steken in het stadion om te voorkomen dat het nog vrij nieuwe, 160 miljoen gulden kostende Gelredome de deuren moet sluiten. Daarmee zou de eerdere miljoenensteun compleet verdwenen zijn. Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, onderdeel van TCN, tekent voor de ontwikkeling van dit themapark.

Verantwoordelijk gedeputeerde J. de Bondt denkt dat de toekomst van Gelredome er met de nieuwe financiering en het ontwikkelingsplan veelbelovend uit ziet. Met de leningen van de overheden kan de directie van Gelredome de nijpende schulden aflossen. Daarna kan de stadiondirectie verder met een projectontwikkelaar om voor de toekomst een sluitende exploitatie op te stellen. De Bondt is verheugd dat deze combinatie van overheidssteun en private investeringen is gevonden, zei hij maandag desgevraagd.